Građevinarstvo

Zvukoder pretvara buku u električnu energiju

Ne, ovo nije oblakoder. Ovo je zvukoder! Glavna funkcija ove kule je da buku iz gradova pretvori u čistu zelenu energiju.

Zvukoderi, odnosno Soundscraperi kako se zovu na engleskom, gradiće se u blizini velikih saobraćajnica i raskrsnica odnosno tamo gde je nivo buke izuzetno visok. Njihova fasada biće obložena strukturom koja upija zvuk a ona će se sastojati od metalne podloge i prekrivajućeg materijala. Ovaj revolucionaran materijal sastoji se od 84.000 elektro-aktivnih dlačica a svaka od nih će biti opremljena zvučnim senzorom koji se naziva Parametric Frequency Increased Generators. Kada dlačica pokupi buku, generator pretvara zvuk u kinetičku energiju. Transduktori potom pretvaraju energiju u struju koja se potom redovno sprovodi u energetsku mrežu.

zvukoder-1 zvukoder-2 zvukoder-3

Tim, kojeg čine Julien Bourgeois, Olivier Colliez, Savinien de Pizzol, Cedric Dounval i Romain Grouselle, smatra da bi samo jedan zvukoder mogao da proizvode oko 150 megavata energije što je na primer dovoljno da pokrije 10% potreba Los Anđelesa.

zvukoder-4

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *