Materijali

Pečurke kao građevinski materijal? Zašto da ne!

Micelijum u kombinaciji s kartonom stvara strukture koje bismo uskoro mogli da koristimo za pravljenju kuća.

Student londonskog Univeziteta Brunel, Aleksi Vesalouma, nedavno je predstavio svoju ideju kako da se micelijum, vegetativni deo pečurke, koristi kao ekološki građevinski materijal. On je ovu interesantnu zamisao razvio u saradnji s arhitektonskom firmom Astudio a rezultat je, kako on to zove, kobasičasta struktura koja dobro prima opterećenje.

Karton se u kombinaciji s gljivama sjedinjuje poput lepka, a rezultat je struktura koja može da ponese opterećenje.

 

Ovaj ekološki održiv materijal pravi se tako što se micelijum pomeša s kartonom pre nego što se oblikuje u kobasičastu pečurku koja se formira korišćenjem pamučnih zavoja, piše Dezeen.

Nakon formiranja, kobasice se ostavljaju četiri nedelje preko zaobljenog kalupa u adekvatno ventilisanom stakleniku. Dobijena struktura je čvrsta i može da nosi teret.

Ukoliko bi se ovaj materijal usavršio, on bi mogao postati prava ekološka alternativa konvencionalnim građevinskim materijalima.

Materijali od micelijuma su korisni za nas i za životnu sredinu, a pritom su i veoma kul. Oni su još jedan sjajan primer zašto moramo verovati u inteligenciju prirode.

 – kaže Aleksi Vesalouma.

Micelijum inače postaje sve popularniji kod dizajnera, koji ga prepoznaju kao održiv materijal. Erik Klarenbek koristio ga je u proizvodnji svojih 3D štampanih stolica, dok su cigle od micelijuma korišćene u izgradnji organskog tornja u dvorištu njujorške galerije MoMA PS1.

Foto: Aleksi Vesalouma

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *