Nameštaj i oprema

Od otpada do funkcionalne ekološke kuće

Philips je osmislio aktivan kućni sistem koji koristi otpad i već stvorenu energiju iz jedne zone u kući za stvaranje energije u drugoj.

Microbial Home, kompanije Philips, je mašina sa cikličnim sistemom koji minimilizuje otpad u kući praveći od njega energije. Ovo je zapravo biološka mašina za filtriranje, reciklažu, rasvetu i čišćenje koja omogućava ekonomičan život u kući.

MicrobialHome01

Kuhinjsko ostrvo koje radi kao „metan bio-varilac“ stvara energiju za kuvanje i grejanje. Ostrvo obuhvata površinu za seckanje kuhinjskog organskog otpada. Zajedno sa sistemom bakterija koje se hrane organskim otpadom stvara se gas koji se koristi za kuvanje i rasvetu ili se putem cevi šalje do drugih komponenata.

MicrobialHome02

U radnu površinu kuhinje integrisan je sistem za skladištenje hrane, koji funkcioniše kao jedna vrsta prirodnog frižidera. Ovaj ugrađeni hladnjak napravljen je od terakote. Debljina zidova i obim pregrada varira čime se postižu različite temperature pogodne za čuvanje raznovrsnih namirnica.

MicrobialHome03

Mini-bašta s gljivama takođe je deo ovog sistema. Koristeći svoje enzime, ove gljive uništavaju plastične kese i omote. Enzimi su toliko snažni da mogu da razgrade plastiku i koriste ih kao svoju hranu! Svake nedelje nova zemlja „obogaćena“ plastikom meša se sa gljivama.

MicrobialHome04

Sastavni deo Microbial Homea je i „urbana košnjica“. Nju čini pregrada sa saksijom gde je ulaz za pčele, dok je sa druge strane staklena pregrada sa saćem koja propušta potrebno svetlo za rad pčela.

MicrobialHome05

Bio svetlo takođe je produkt ovog sistema. Nastaje koristeći bakterije iz kuhinjskog ostrva i stvara fluroscentnu svetlost slabijeg inteziteta dovoljnu za sekundarno i dekorativno osvetljenje.

MicrobialHome06

Kako bi se ovaj sistem primenio u svim poljima povezan je i sa toaletom. Ovaj segment realizovan je u vidu čučnog toaleta. Otpadne vode se koriste u procesu dobijanja energije, a sistem za ispiranje organizovan je tako da troši manju količinu vode.

MicrobialHome07

Ovo je odličan primer kako tehnologija, prosta logika prirode i otpad mogu da stvore funkcionalan sistem koji bi očuvao naše okruženje.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *