Enterijeri

Crna kutija uspešno obavlja funkciju

Bazar noir je pravo mesto za ljubitelje neobičnog i unikatnog jer su u njoj mogu kupiti komadi nameštaja i dodatne opreme za enterijer iz celog sveta.

Zadatak za arhitekte u ovom dvoetažnom prostoru u Berlinu bio je da se stvori fleksibilan prostor koji bi istovremeno bio i sirov i elegantan. Ovim se između ostalog želeo zadržati postojeći karakter zgrade u kojoj se ovaj prostor nalazi. Bilo je potrebno stvoriti takav enterijer da istovremeno bude funkcionalan ali i adekvatan kao podloga za konstantne smene eksponata.

BazarNoir01

Crna boja je korišćena kako bi učvrstila opštu kompoziciju unutrašnjosti Bazar noira. Poseban izazov kod primene ove boje bio je da se održi isti ton na različitim površinama i materijalima. Na spratu je, međutim, ostvaren potpuni kontrast korišćenjem teksture primorskog bora. Ovim je postignuto da sprat može biti u isto vreme povezan ali i odvojen od ostalog dela prodavnice.

BazarNoir02

Komponenta koja povezuje ova dva prostora je stepenište koje predstavlja najupečatljiviji element prodavnice. Ono je konstruisano tako da izgleda kao da lebdi – nezavisno od ostatka prostora. Korišćenjem crne za spoljnu obradu i svetlog drveta za njegovu unutrašnjost pojačan je utisak pomalo nerealnog elementa u prostoru.

BazarNoir03

Za prezentaciju Bazar noir proizvoda korišćen je fleksibilan sistem, koji se sastoji iz kvadratnih ramova. Ovaj modularni sistem prekriva ceo jedan zid u prizemlju. Police se mogu podešavati kako bi mogle da nose proizvode različitog dizajna o veličine. Ova naizgled haotična struktura zapravo daje snažnu geometrijsku sliku.

BazarNoir04

 

Manji elementi od bakra i stakla koriste se za prezentaciju manjih proizvoda.

BazarNoir05

Zbog pogodne lokacije i prostornih mogućnosti, sastavni deo ove prodavnice je i čajna kuhinja. Ona pruža komfor i prijatnu atmosferu klijentima, ali ujedno služi i kao izložbeni prostor proizvoda iz oblasti kuhinjskog pribora i opreme.

BazarNoir06

BazarNoir07

Foto: Courtesy of Hidden Fortress

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *