Materijali

Uz novu generaciju farbi za zidove klima-uređaji postaće deo prošlosti

Naučnici s američkog univerziteta Kolumbija osmislili su farbu koja upija toplotu i tako hladi prostor bez ikakve potrebe za pojačanjem u vidu klasičnih električnih klima-uređaja.

Ideja o pasivnom hlađenju je naizgled vrlo jednostavna: ako noćno nebo nema oblaka, biće nam vrlo hladno jer naša tela gube toplotu pri dodiru s hladnim površinama – a svemir je zaista jako hladan. Naučnici su kroz istoriju na bezbrojne načine pokušavali da iskoriste ovu prirodnu karakteristiku ne bi li našli neko optimalno, energetski efikasno rešenje za rashlađivanje prostorija kojim će svi biti zadovoljni. No, kako prenosi Tree Hugger, izgleda je konačno došlo do pomaka.

Princip pasivnog hlađenja zračenjem dnevnog svetla (odnosno, Passive Daytime Radiative Cooling – PDRC) je ponešto komplikovaniji, a u suštini se odnosi na akumulaciju toplote tokom dana i njenu distribuciju tokom noći. Tim istraživača s američkog Univerziteta Kolumbija trenutno rade na razvoju farbe sa PDRC svojstvima zahvaljujući kojoj će nam klima uređaji kakve danas znamo kroz nekoliko godina praktično biti nepotrebni.

Ilustracija: J. Mandal

Ako su refleksija i emisija u balansu, može doći do nultog zračenja toplote, čak i pod sunčevim svetlom.

U radu koji je pre par meseci izašao u časopisu Science, ovaj naučni tim objasnio je da je trik u tome da treba razviti površinu s visokom toplotnom refleksijom, ali tako da se ona ne zagreje previše kako bi se izbegla prevelika emisija toplote. Ukratko, ako su refleksija i emisija u balansu, može doći do nultog zračenja toplote, čak i pod sunčevim svetlom.

Pasivna priroda ovog efekta čini PDRC veoma privlačnim, jer se hlađenje odvija bez potrebe za električnom energijom, rashladnim sredstvima ili mehaničkim pumpama koje zahtevaju održavanje.

Ilustracija: J. Mandal

Klima-uređaj koji se nanosi četkom

Istraživači svoj izum nazivaju „jednostavnom, jeftinom i skalabilnom metodom zasnovanom na inverziji faze za proizvodnju hijerarhijski poroznih poli-premaza (P(VdF-HFP)HP) sa dobrom PDRC sposobnošću.“ Tokom ovog procesa stvara se neka vrsta plastične folije pune mehurića.

Trenutno, ovaj proizvod može da snizi temperaturu u objektu za oko 6°C. Farba može da se nanosi u spreju ili četkom, i prilagođena je različitim površinama poput metala, drveta i plastike, a pritom je otporna na habanje, zagađenje i UV zračenje. Trenutno tim testira belu farbu, ali veruju da će uskoro moći i da prošire lepezu boja.

„Povoljno i ekološko hlađenje poželjno je jer smanjenje troškove za angažovanu energiju, pozitivno utiču na prirodnu okolinu, ali i zbog toga što ih je moguće primeniti na lokacijama gde električna energija nije dostupna“, zaključuju naučnici s Univerziteta Kolumbija.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *