Prostor nekadašnjeg foto-studija pretvoren je u veterinarsku kliniku, ali je u sklopu zgrade organizovan i pet šop i četiri stana u kojem živi i vlasnik ordinacije. Pogledajte kako to izgleda:

Spoljašnjost zgrade nekadašnjeg foto-studija skladno je ukomponovana s okolnim objektima montrealskog naselja Mile End. U unutrašnjosti, primarni cilj je bio oblikovati prostor što funkcionalnije u skladu s njegovom namenom. Vođeni iskustvom dobre veterinarske prakse, arhitekte firme Thomas Balaban Architecte kombinovale su postojeću strukturu u svojoj sirovoj formi s mnoštvom staklenih pregrada.

Zidovi su ostavljeni u svojoj sirovoj formi, dok ostatkom enterijera dominiraju staklene površine i polirani betonski pod.

Keramičke pločice, staklene površine i polirani betonski pod odabrani su kao savršena materijalizacija koja je otporna na habanje ali je pritom pogodna za lako održavanje što je posebno bitno imajući u vidu da je ovaj prostor namenjen kućnim ljubimcima.

Tehničke prostorije efikasno su organizovane oko centralnog dela klinike, u kom je smešten pult, koji pruža dosta slobodnog prostora za neometano kretanje ljubimaca i njihovih vlasnika.

Transparentno parče poda

Otvoreni koncept i staklene pregrade su tu da smanje anksioznost i neutrališu formalan odnos pacijenta i veterinara. Kućni ljubimci čak mogu imati uvid i u dešavanja u nivou ispod prizemlja i to preko transparentnog segmenta u podu.

U sklopu veterinarske ordinacije je i pet šop, takođe smešten na prizemlju objekta.

Veterinar iznad ordinacije

Iznad ordinacije, na naredna dva nivoa smeštena su četiri stana, a jedan od njih pripada veterinaru – vlasniku ordinacije i pet šopa. To znači da će on uvek biti tu za svoje pacijente (što nije baš najpametnija stvar za njega – prim.ur.)

On u svojoj zaleđini krije prostranu terasu sa pogledom na planinu Royal.

U centralnom delu objekta nalazi se atrijum koji omogućava protok prirodne svetlosti u sve stambene jedinice, kao i dobru ventilaciju.

Lokalna opeka

Dok u unutrašnjosti objekta postoje zanimljiva dizajnerska rešenja, fasada zgrade je uzdržana i monohromatska. Za oblikovanje fasade korišćen je lokalna opeka koja se pravi od krečnjaka koji se iskopava na samo 50 kilometara udaljenosti od grada.

Foto: Adrien Williams / T B A, via V2com

Kad ste već ovde…