Građevinarstvo, Izdvojeno

Most preko auto-puta namenjen samo za divlje životinje

Briga o životinjama pravo je merilo koliko je jedno društvo napredovalo.

Ukoliko ste se vozili putevima kroz Nemačku i Austriju, sigurno ste primetili natputnjake koji su rezervisani za prelaz divljih životinja. Jedan takav most sada se gradi i u SAD u saveznoj državi Juta i to na auto-put I-80 koji je poznat po velikoj smrtnosti divljih životinja koje pokušavaju da ga pređu. Sada bi taj problem trebao da bude rešen.

Natputnjak, čija će izgradnja koštati pet miliona dolara, omogućiće bezbedan prelaz životinjama preko prometnog auto-puta.

Deonica autoputa Interstate 80 (I-80) duga 21 kilometar, važi za jednu od najopasnijih po divlje životinje. Tokom protekle dve godine, prelazeći autoput, život je izgubilo 122 jelena, četiri losa i tri kuguara. Kako bi se sprečilo dalje stradanje životinja, nadležni organi u Jutu su najavili izgradnju natputnjaka koji će omogućiti životinjama da bezbedno pređu iz jednog dela šume u drugi.

Meštani obližnjeg grada Park City, zabrinuti zbog stradanja životinja, osnovali su neprofitnu organizaciju Save People, Save Wildlife i na taj način prikupili oko 50.000 dolara, piše Inhabitat. To je bio početni korak u rešavanju problema.

Prvobitno rešenje, koje je podrazumevalo izgradnju ograde duž puta, nije urodilo plodom. Životinje su dolazeći do barijere, svoj put nastavili duž nje i ponovo pokušali da pređu put na mestu gde se ograda završavala. Potom je podnet predlog da se izgradi natputnjak, što su čelnici prepoznali kao dobru ideju i najavili njegovu izgradnju za 2018. godinu.

Natputnjak bi trebalo da bude širok 13,5 metara, a dugačak 105 metara. Još uvek se razmatra da li bi trebalo da bude prekriven vegetacijom ili bi trebalo da bude otvoren kako bi životinje jasno videle drugu stranu.

Menadžer projekta Džon Montoja rekao je: “Nama je najbitnije da izgradimo most koji će „raditi“ i koji će veće životinje koristiti za prelaz.“ – i dodao da su oni svesni da bi taj proces mogao da potraje i godinama i da će se životinje verovatno prvo skupljati duž ograde ali da će se na kraju prilagoditi i početi da koriste svoj natpunjak.

Izgradnja ovog mosta za životinje čija koštaće pet miliona dolara.

Rendering:  Utah Department of Transportation

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

4 komentara

 1. Sasa

  Lepa, nova rec – natputnjak. Znam za nadvoznjak, podvoznjak, drago mi je da sad znam i za njihove sinonime natputnjak i, verovatno, potputnjak.

  1. Igor Conić

   Nadvoznjak je iznad pruge, natputnjak iznad puta.

   1. Zaviša

    Hahahahahaha. Termin nadvožnjak nema apsolutno nikakve veze sa prugom. Što se tiče termina natputnjak, ni u jednoj građevinskoj literaturi ga nećeš pronaći iz prostog razloga što ne postoji.

    Terminologija

    Putni objekti su: mostovi, vijadukti, nadvožnjaci, podvožnjaci, pešački prelazi, pešački prolazi, propusti, konstrukcije u pokrivenim usecima, galerije, tuneli, potporni zidovi ikonstrukcije i konstrukcije za zaštitu od buke.

    Kao što vidiš, natputnjak ne postoji. Dalje:

    Nadvožnjaci su objekti koji denivelisano prevode puteve preko AP,BP ili železničke pruge. Kao što možeš i ovde videti, termin nadvožnjak nema veze sa prugom.

    Žalosno ko se sve u današnje vreme bavi građevinom u bilo kojem smislu.

    1. Igor Conić

     Zdravo Zavoš, možda se niste susretali sa ovim terminom ali za nas iz struke postoje jasne razlike izmedju nadvožnjaka i natpunjaka.

     Tako je na primer pre par dana dodeljen ugovor za izgradnju natputnjaka na auto-putu e75:
     https://www.mgsi.gov.rs/lat/infrastrukturna-gradilista/auto-put-e75-deonica-granicni-prelaz-kelebija-petlja-subotica-jug

Ostavite odgovor

Obavezna polja *