Regionalni projekti

Vila u Mađarskoj s dva lica

Različitim komponovanjem fasada ali i strukturiranjem prostorija u skladu s placem, dobijena je kuća koja pleni pažnju posmatrača.

Po projektu biroa Archiko Kft. u Debrecenu je podignuta vila interesantne arhitektonske forme. Gradilišni plac nastao je spajanjem tri parcele što je značajno uticalo i na koncept same kuće. Naime, kuća je podeljena u tri volumena koji imaju različite funkcije – baš onakve kakve su karakteristične za tradicionalnu mađarsku arhitekturu.

Ulična fasada je namerno ostavljena zatvorena dok se sa dvorišne strane ona otvara ka dvorištu postajući njen sastavni deo.

 

Osnova vile

Trojna raspodela

Srednji volumen služi kao centralni deo vile koji obezbeđuje tranziciju iz eksterijera i enterijera. On takođe povezuje spavaći blok kuće na severu sa južnim blokom u kojem je kuhinja sa radnim delom. Slična trojna raspodela enterijera primenjivala se i kućama građenim pre više od sto godina u centru ovog mađarskog gradića.

Veliki drveni paneli mogu se rotirati čime se monolitna fasada pretvara u kapiju koja poziva ukućane i njihove goste ka dvorištu.

 

Gledano spolja, vila ima dva lica. Ulična fasada namerno je ostavljena zatvorena dok je sa dvorišne strane situacija potpuno drugačija. Vila se svojom fasadom otvara ka dvorištu postajući njen sastavni deo. Dnevni boravak postaje centralni deo jer je potpuno orijentisan ka dvorištu sa pripadajućim bazenom.

Umesto preko tradicionalnih prozora, svetlo ispunjava prostor preko velikih staklenih panela i svetlosnih otvora u plafonu.

Veliki drveni paneli mogu se rotirati čime se monolitna fasada pretvara u kapiju koja poziva ukućane i njihove goste ka dvorištu.

Presek podužni
Presek poprečni

Foto: Tamás Bujnovszky via Archiko Kft.

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *