Stitched Panorama
Regionalni projekti

Kako izgleda obnovljen hotel Adriatic u Rovinju

Sveobuhvatnom obnovom po projektu studija 3LHD, hotel je transformiran u luksuznu žarišnu tačku grada.

Adriatic je jedinstveni art hotel podignut na atraktivnoj lokaciji uz more još 1913. godine kao jedan od prvih hotela u regiji, danas jedini u urbanom tkivu grada Rovinja.

U eksterijeru je zadržan tradicionalni, autentični istorijski izgled, dok je novi enterijer za koji su zaslužni Studio Franić Šekoranja sa 3LHD-om vizualno bogat, savremen, u isto vreme i klasičan i savremen.

hotel-adriatic-rovinj-02

U potpunosti je ispoštovan stav konzervatora prema kojem pri rekonstrukciji nije bila moguća savremena reinterpretacija pročelja zgrade.

Objekt se nalazi u zaštićenom istorijskom jezgru grada Rovinja, pa je u projektu obnove puno toga bilo unapred definisano. U potpunosti je ispoštovan stav konzervatora prema kojem pri rekonstrukciji nije bila moguća savremena reinterpretacija pročelja zgrade. U unutrašnjosti zgrade bile su dopuštene promene. Investitorov zahtev za ovu rekonstrukciju bio je da hotel ima prostrane sobe i da se ugostiteljski sadržaji u prizemlju orijentišu prema svim gostima Rovinja.

hotel-adriatic-rovinj-13

Prostori unutar zgrade zato su kroz niz zahvata maksimalno otvoreni i postali reprezentativni. Naglasak je stavljen na očuvanje postojećeg stepeništa koje vodi od prvog do četvrtog sprata. Novo stepenište od prizemlja do soba postavljeno je ekscentrično u odnosu na prizemlje, kako bi se javni sadržaji hotela (kafić, poslastičarnica) otvorili prema gradskom trgu, piše Vizkultura.

hotel-adriatic-rovinj-05

Prozračne svetle sobe liče na umetničke studije a njihov intimni ambijent gostima pruža ugođaj elegantnog doma. Glavna karakteristika enterijera su umetnička dela postavljena u svaku sobu, čiji su autori poznati međunarodni umetnici. Umetničku kolekciju hotela, čini više od stotinu komada muzejske vrednosti.

hotel-adriatic-rovinj-07

Francuski umetnik Abdelkader Benchamma na licu mesta stvorio je crteže direktno na zidovima soba, u čistim i intenzivnim linijama.

Najluksuznija soba u hotelu ima jedinstveni pogled sa dva balkona, samostojeću kadu smeštenu kraj kreveta i ulje na platnu hrvatskog slikara Zlatana Vehabovića.

hotel-adriatic-rovinj-08

hotel-adriatic-rovinj-06 hotel-adriatic-rovinj-11 hotel-adriatic-rovinj-12

Fotografi: Domagoj Blažević, Siniša Gulić, Ognjen Maravić, SofijaSilvia, Duško Vlaović, Jure Živković

Situacija, osnova i presek hotela Adriatic

hotel-adriatic-rovinj-14

hotel-adriatic-rovinj-15hotel-adriatic-rovinj-16

Pogledajte i koko je sređenja plaža Mulini u Rovinju:

Kako je uređena plaža Mulini u Rovinju

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. miki

    oh bože moj omiljeni rovinj ,kakva lepota, koja civilizacija! fantastičan hotel koji znam ,fantastično urađeno!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *