Vila Parus po projektu biroa Enforma iz Kotora
Regionalni projekti

Vila Parus u Kotoru: Savremeni odgovor na mediteranski stil

Mala, strma i veoma uska parcela uticala je na sam arhitektonski izraz, tačnije stvaranje belog plašta – jedra, koje formira vizuelnu opnu i definiše siluetu atraktivnog objekta.

Enforma iz Kotora, arhitektonski biro koji stoji iza projekta o kom ste najradije čitali prošlog meseca, ovog puta nam se predstavlja sa svojim projektom Vile Parus, izgrađene u kotorskom naselju Stoliv.

Delo autorskog tima koji čine arhitekti Nikola Novaković  i Radovan Radoman, vila predstavlja savremeni arhitektonski odgovor na mediteranski stil, ali i simboličnu težnju da se plovi u progresivnom smeru.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Vila se nalazi u naselju Stoliv u Kotoru

Mala parcela na velikom nagibu

Kako saznajemo od Nikole Novakovića, osnovni zahtev klijenta za kreiranje objekta na ovoj, prilično nezahvalnoj lokaciji, bilo je dobijanje funkcionalne vile modernog izraza, uz mogućnost da svaka soba može da ima pogled na more.

Za autore je, dodaje, veliki izazov predstavljala sama parcela, koja ima neverovatno malih 170 m2 za jednu vilu i to na prilično velikom nagibu terena.

“U ovakvoj konstelaciji, uspeli smo dobiti objekat koji ima garažu za 2 automobila, teretanu, tehničke prostorije u suterenu, zatim dnevnu zonu u prizemlju i tri spavaće sobe od kojih je jedna master soba”, navodi Novaković.

Sama parcela je minimalna, strma i veoma uska

Sam gest kreiranja jedra je proizveo logičan naziv ovog objekta – Parus, što na ruskom jeziku znači jedro.

Pored unutrašnjih prostorija, objekat je dobio i veliku terasu sa pogledom na more i baštu na poslednjoj etaži natkrivenu pergolom, što su u korišćenju ovog objekta dve prilično eksploatisane celine.

Sama parcela je minimalna, strma i veoma uska, samim tim izložena je pogledima susednog objekta. To je uveliko uticalo na sam arhitektonski izraz, tačnije stvaranje belog plašta – jedra, koje formira vizuelnu opnu sa bočnih strana i definiše siluetu objekta, dok je prednja strana u potpunosti otvorena ka moru.

“Sam gest kreiranja jedra je proizveo logičan naziv ovog objekta – Parus, što na ruskom jeziku znači jedro”, objašnjava za portal Gradnja arhitekta iz Enforme.

Fasadu akcentuju elementi sa nijansama u boji drveta

Iskop kao najveći izazov

Novaković dodaje da je Vila Parus građena u klasičnom AB skeletnom sistemu, sa blok ispunama i termoizolacijom na fasadi.

Pored demit fasade i staklenih površina, fasadu akcentuju elementi sa nijansama u boji drveta, a koji su definisani drvenim letvicama i ventilirajućom fasadom od Fundermaxa.

Kako navodi naš sagovornik, najveći i možda jedini izazov u izvođenju je bio sam iskop.

“Zbog same parcele koja je veoma strma i uska, bilo je neophodno obezbediti susedni objekat od iskopa i obrušavanja, kao i raditi u iskopu od oko 8 metara visine”, kaže Novaković.

Vila je građena u klasičnom AB skeletnom sistemu, sa blok ispunama i termoizolacijom na fasadi

Prizemlje simulira tradicionalni kameni zid, dok su spratovi iznad prekriveni čistim, modernim materijalima.

Prilikom projektovanja posebno se vodilo računa o poštovanju građevinske prakse priobalnog područja i prirodnog okruženja. Samim tim, materijalizacija je jednostavna, a funkcionalnost je u prvom planu.

Prizemlje simulira tradicionalni kameni zid, dok su spratovi iznad prekriveni čistim, modernim materijalima.

Kontrast u načinu na koji se tretiraju ove različite oblasti definiše vizuelno ali i funkcionalno ocrtavanje ukupne strukture.

Materijalizacija vile je jednostavna, a funkcionalnost je u prvom planu

Izuzetan i nesmetan pogled

Urbanistički okvir, kao i minimalna površina parcele, rukovodili su stvaranjem minimalističke arhitekture, bez suvišnih detalja.

Jedan od osnovnih zadataka u projektovanju bilo je stvaranje intimnosti, odnosno odstupanje od susednih struktura, što je inicirano belom oblogom, istovremeno stvarajući izuzetan i nesmetan pogled na more i prirodnu sredinu.

Posebno se vodilo računa o poštovanju građevinske prakse priobalnog područja

Foto-galerija

Vila Parus po projektu biroa Enforma iz Kotora
Vila Parus po projektu biroa Enforma iz Kotora

Fotografije: Martin Kmet i Slaven Vilus

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

2 komentara

 1. Slobo

  Postovani,

  “ Vila Parus u Kotoru “ je zastidje za Stoliv i Boku, drugi tako neprimjeren objekat
  ambijentu skoro nisam vidio !

  Objekata ne zasluzuje paznju javnosti !

  Ambijent nalaze artitekturu !

  Pozdrav

 2. Andro

  Kako je mogao dobiti dozvolu za gradnju na 170kv . Minimum je 350kv.

Оставите одговор

Obavezna polja *