Kragujevac na ilustraciji Žarka Toševa; Foto: Žarko Tošev
Enterijeri

Ilustracije Žarka Toševa iz Kragujevca daju našim gradovima novu dimenziju

Opremajući sopstveni životni prostor i tragajući za detaljima koji će ga upotpuniti i učiniti domom, svoju ljubav prema dizajnu podigao je na jedan viši nivo.

Našu pažnju privukao je ilustracijama srpskih gradova zanimljive forme i raznolikog kolorita, a u njegovom stvaralačkom opusu našli su se i likovi naših istorijskih velikana, planine, životinje, kao i apstraktni motivi i motivi za najmlađe.

On je Žarko Tošev, tridesetpetogodišnji dizajner koji je rođen i odrastao u Despotovcu, a danas živi i radi u Kragujevcu. Kako kaže za naš portal, 2022. je uplivao i u preduzetništvo kroz svoj dizajnerski projekat koji razvija već pune dve godine.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Žarko Tošev; Foto: Privatna arhiva

U dizajnu još od studentskih dana

Njegova ilustratorska priča počinje još 2009. godine, kada kroz jedan svoj studentski projekat dolazi do potrebe za uslugama grafičkog dizajna.

“Potreban mi je logotip i vizuali za koje nemam novca, pa pokušavam da sam napravim sve to”, objašnjava Tošev za portal Gradnja.

Vrlo brzo počinje da ga privlači dizajn i paralelno sa studijama menadžmenta nastavlja da svoje slobodno vreme koristi da nešto dizajnira.

Simboli Beograda na ilustraciji Žarka Toševa; Foto: Žarko Tošev

Kreativni rad ga je mnogo više ispunjavao od poslova za koje se školovao i paralelno s tim počinje da razvija i sopstveni biznis.

Nakon studija počinje da radi korporacijske poslove koji ga potpuno udaljuju od dizajna, sve dok ne dobije priliku da radi kao grafički dizajner u firmi svog dobrog prijatelja.

Kreativni rad ga je, kaže, mnogo više ispunjavao od poslova za koje se školovao i paralelno s tim poslom počinje da razvija i sopstveni biznis.

“Danas sam potpuno samostalan i bavim se isključivo dizajnom” – naglašava kragujevački illustrator za naš portal.

Golubačka tvrđava; Foto: Žarko Tošev

Konkretna primena za autorske radove

Tokom godina, poželeo je da svoju ljubav prema dizajnu podigne na jedan viši nivo, tako da njegovi autorski radovi dobiju konkretnu primenu.

“Desilo se da sam u tom trenutku opremao svoj životni prostor i tragao za detaljima koji će ga upotpuniti i učiniti domom. Tako sam došao na ideju da svoje dizajnerske radove pretvorim u ilustracije”, kaže Tošev.

Morska kuća u polici; Foto: Žarko Tošev

Sam proces nekada bude jako dug, ali ima momenata kada put od ideje do gotove ilustracije bude jako lagan i kratak.

Kada je u pitanju stvaralački proces, dodaje da ilustracija najčešće nastaje kroz ideju za koju oseti da ga u tom trenutku dovoljno dobro inspiriše. Nakon toga napravi neku grubu skicu ideje, a onda počinje digitalno da ilustruje.

“Sam proces nekada bude jako dug, ali ima momenata kada taj put od ideje do gotove ilustracije bude jako lagan i kratak”, objašnjava naš sagovornik.

Radovi se štampaju na različitim podlogama; Foto: Žarko Tošev

Papir i platno kao najčešće podloge

Sve Žarkove ilustracije nastaju digitalno, putem softvera za ilustrovanje i korišćenjem tableta za crtanje.

Radove potom štampa na različitim podlogama, navodeći papir i platno kao dve podloge koje najčešće koristi.

Ilustracije se štampaju u formatima od 30 x 40 cm pa do 60 x 80 cm, a po zahtevu one mogu biti i u većim formatima od ovih.

Jedna od apstraktnih ilustracija našeg sagovornika; Foto: Žarko Tošev

Inspiracija mi je arhitektura i kroz oblike i forme koje nekada koristim u apstraktnim ilustracijama, ali i kroz ilustrovanje gradova.

Kada je pak inspiracija u pitanju, Tošev navodi da u tom segmentu značaja ima i arhitektura gradova i zdanja koje ilustruje.

„Inspiracija mi je arhitektura i kroz oblike i forme koje nekada koristim u apstraktnim ilustracijama, ali i kroz ilustrovanje gradova. Velika je raznolikost i to dodatno privlači“, kaže on.

Novi Sad se takođe našao u Žarkovom porfoliju; Foto: Žarko Tošev

Sjajne reakcije javnosti

Dodaje da javnost na njegove ilustracije sjajno reaguje, pogotovo na motive gradova, naših velikana, planina, reka.

„Često sam mestima na kojima se promoviše rad kreativaca i lično sam u kontaktu sa ljudima koji su zainteresovani za moj rad. Ima ih zaista u svim generacijama i branšama“, kaže Tošev.

Ipak, kao najčešće „mušterije“ izdvaja mlade ljude koji uređuju svoje enterijere i, kako dodaje, verovatno najviše pažnje obraćaju na detalje.

„Tu su i IT kompanije i kafići koji koriste moje radove u svom prostoru“, ističe sagovornik portala Gradnja.

I IT kompanije i kafići koriste njegove radove u svom prostoruFoto: Žarko Tošev

Ovo je nešto što me u svakom pogledu ispunjava – držim se najvećim delom svojih ideja, manji deo vremena posvećujem radu za klijente.

Kada je u pitanju organizovanje sopstvene izložbe, Žarko navodi da u ovom momentu ne razmišlja previše o tome, ali da će se svakako, kada bude osetio da sam spreman na taj korak, rado predstaviti i na taj način.

Na pitanje nailazi li u svom radu na poteškoće, Tošev kaže da zaista retko koji segment doživljava kao problem.

„Jednostavno, ovo je nešto što me u svakom pogledu ispunjava. Držim se najvećim delom svojih ideja, manji deo vremena posvećujem radu za klijente“, ističe on.

Novi Beograd na ilustraciji Žarka Toševa; Foto: Žarko Tošev

Kafe-galerija kao ideja za budućnost

Upitan za budućnost, navodi da kroz pet godina sebe i ovaj projekat vidi sa još većim brojem ilustracija i ponudom nekih novih upotrebnih predmeta.

„Možda bi kafe-galerijica u centru Beograda, Novog Sada ili Kragujevca bila sledeći korak za moje radove koje bi u svakom trenutku mogli videti i kupiti svi zainteresovani“, kaže na kraju Žarko Tošev.

Foto-galerija

Kragujevac na ilustraciji Žarka Toševa; Foto: Žarko Tošev
Kragujevac na ilustraciji Žarka Toševa; Foto: Žarko Tošev
Foto: Žarko Tošev
Foto: Žarko Tošev
Foto: Žarko Tošev
Foto: Žarko Tošev
Foto: Žarko Tošev
Foto: Žarko Tošev
Foto: Žarko Tošev
Foto: Žarko Tošev
Foto: Žarko Tošev
Foto: Žarko Tošev
Foto: Žarko Tošev
Foto: Žarko Tošev
Foto: Žarko Tošev
Foto: Žarko Tošev
Foto: Žarko Tošev
Foto: Žarko Tošev

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *