Unutrašnja bašta, skriveni elementi, modularni dizajn i ogromna količina prirodne svetlosti glavne su karakteristike šarmantnog stana imena Argentona u Barseloni.

Dizajneri iz studija YLAB Arquitectos Barcelona dobili su zadatak da renoviraju jedan stariji stan u četvrti Gracia koji je zbog pređašnjeg rasporeda soba bio vrlo mračan. Naime, stan je originalno bio podeljen na nekoliko manjih prostorija zbog čega dnevna svetlost nije mogla tek tako da se raširi po čitavom stanu. Zahvaljujući konceptu otvorenog prostora za koji su se odlučile arhitekte, klijenti su, između ostalog, dobili pravu baštu u zatvorenom.

Zahvaljujući konceptu otvorenog prostora klijenti su, između ostalog, dobili pravu baštu u zatvorenom.

Osnova stana prati L formu gde jedan njen krak zauzima galerija u funkciji bašte i unutrašnjeg dvorišta. Stan zauzima ukupnu površinu od 90 kvadrata, ali zbog lukavih dizajnerskih rešenja koja štede prostor izgleda mnogo veći. Prostorije koje ne spadaju u open-space deo odvojene su drvenim plakarima s bezbroj skrivenih funkcija.

Multifunkcionalni plakari

U plakarima su, naime, ugrađeni brojni rasklopivi elementi poput stolova, vrata, pregrada i radnih površina. Beli plakari zapravo u celosti odvajaju spavaću sobu od ostatka stana.

Kuhinja sa trpezarijom je podeljena u četiri zone, a to su deo za kuvanje, deo za pranje suđa, kutak za doručak i bar.

Dnevni boravak takođe je podeljen u više zona. Ona klasična opremljena je nameštajem s potpisom Carla Hansena, dok su se u „bašti“ našle BFK butterfly stolice i Kettalov stolić.

Tamo gde se negde nalazio zid koji je odvajao dnevni boravak od galerije, danas su prozori od poda do plafona.

Tamo gde se negde nalazio zid koji je odvajao dnevni boravak od galerije, danas su prozori od poda do plafona, što je značajno pojačalo udeo dnevnog svetla u ovom prostoru.

U nastavku pogledajte još fotografija ovog prozračnog stana:

Fotografije: YLAB arquitectos barcelona

Kad ste već ovde…