Četvoročlana porodica živela je u ovom bruklinskom stanu više od deset godina, a onda su odlučili da ga renoviraju. Pogledajte kako je to na kraju ispalo!

Koliko god da je stan velik, nikad nije previše kvadrata. A šta kada želite da se još proširite? Onda sledi renoviranje i prenamena prostora. Upravo takav slučaj je bio u ovom stanu u njujorškom Bruklinu.

Jedna od većih intervencija koje je firma BFDO Architects izvela u ovom dupleksu, bilo je pretvaranje podrumskog prostora u porodičnu sobu za zajedničke aktivnosti. Veza između podruma i stana dobijena je postavljanjem stepeništa na kraju postojećeg hodnika. Takođe, početak hodnika, gde je i ulazna zona, izmenjen je kako bi se stvorila manja prostorija za odlaganje obuće, kaputa, ranaca i ostale sportske opreme ove četvoročlane porodice.

Aktiviranjem podruma, uklanjanjem pregrada i interesantnom materijalizacijom, ovaj enterijer dobio je svežu notu.

U nekadašnjem podrumu sada je smeštena porodična soba u kojoj se mogu gledati filmovi, a uz ovu prostoriju organizovan je i vešeraj i soba za skladištenje.

A što se tiče prizemlja, i tamo je bilo radova. Koncept novoprojektovane organizacije postojećeg prostora zasnovan je na uklanjanju pregrada, viška zidova i otvaranju kuhinje ka dnevnom boravku.

Parket na plafonu?

Verovatno najzanimljiviji izbora materijala desio se u kuhinji  – odnosno, na njegovom plafonu. On je obložen istom onim materijalom kao i pod, odnosno, podnom drvenom oblogom, te je tako prostor kuhinje vizuelno odvojen od ostatka stana.

Staklo u crnom ramu

Odmah pored kuhinje smeštena je i trpezarija, čije stolice u zagasito-žutoj boji, u kombinaciji sa drvenim površinama, donose savršenu količinu toplote u okolno crno-belo okruženje.

Staklena pregrada, u čeličnom ramu crne boje, fizički razdvaja malu radnu sobu od trpezarije, a ujedno dopušta da dovoljno prirodnog svetla prodre u ovaj prostor.

Spavaće sobe i kupatilo organizovani su duž hodnika obojenog u tamnoplavu boju. Isti ovi tonovi zajedno s bojom jorgovana zastupljeni su i u spavaćim sobama.

Još jedno dodatno kupatilo postavljeno je  uz master spavaću sobu, a oba kupatila dizajnirana su u svetloplavim i sivim tonovima.

I tako je nesvakidašnjim izborom materijala i interesantnim spojem boja učinjeno ovaj dupleks u Bruklinu odiše toplom gradskom atmosferom, a pritom je podrum pretvoren u dodatni dnevni boravak… koji će se očito ćešće koristiti nego onaj na gornjem nivou.

Foto: Amy Barkow via V2com

Kad ste već ovde…