Ovako izgleda teromoizolacija napravljena od plastičnih boca; Foto: National University of Singapore
Materijali

Aerogel: Lagana termoizolacija koja se pravi od plastičnih flaša

Naučnici sa Univerziteta u Singapuru nazivaju ga „ultra-laganim super-materijalom“. A evo i zašto!

Kako najlakše opisati aerogel? To je porše među termoizolacijom, veoma efikasan i izuzetno skup, jer kako piše NASA, koja ga koristi obilato u svemirskim projektima, on košta hiljadu dolara po kubnom centimetru.

Iako su komercijalni aerogelovi nešto malo pristupačniji, raduje vest da su naučnici sa Univerziteta u Singapuru (NUS) napravili aerogel od PET flaša za vodu kojih ima na pretek pa bi samim tim njegova cena mogla značajno da opadne. Kako kažu naučnici sa NUS, ovaj ultra-lagani super-materijal od plastičnih boca može imati široku lepezu upotrebe.

Od jedne plastične flaše može se na napraviti termoizolacioni aerogel veličine A4.

„PET flaše su najrašireniji tip plastičnog otpada koji ugrožava našu životnu okolinu. Naš tim je razvio jednostavan, povoljan i ekološki metod za pretvaranje plastičnih boca u PET aerogelove koji se mogu koristiti na razne načine. Od jedne plastične flaše može se na napraviti aerogel veličine A4. Tehnologija izrade može se prilagoditi masovnoj proizvodnji što u perspektivi može smanjiti negativan uticaj PET ambalaže na našu životnu sredinu“ – kaže profesor Duong.

Pored toga što se aerogelovi mogu koristiti za izolovanje svemirskih brodova, što NASA radi već duži niz godina, ovakva izolacija se može upotrebiti i za proizvodnju tople odeće, obuće ali i ono što je najinteresantnije za nas – u građevinarstvu. Novi termoizolacioni materijal koji bi štitio naše zgrade od hladnoće i pregrevanja, a pritom se bi se pravio od plastike, bila bi prava mala revolucija u našoj struci.

Ljuta konkurencija

Ipak, za razliku od silikatne verzije, aerogelovi od plastike ne dostižu tako sjajne karakteristike. Kao što je objavljeno u ovoj studiji, PET aerogelovi imaju toplotnu provodljivost 0.037 W/m.K (niža vrednost je bolja), dok je ta vrednost kod pravih silikatnih aerogelova 0.014, što je tri puta bolje. Ako se uzme u obzir da je toplotna provodljivost stiropora 0.038, a kamene vune 0.036 W/m.K to znači da je PET verzija aerogela negde između ta dva i da zapravo ima još puno mesta za unapređenje.

Vetar u (plastična) krila

Međutim, dostignuće naučnika sa NUS svakako nije zanemarljivo i verujemo da će dodatnim ispitivanjem moći dobiti efikasnija termoizolacija koja se pravi od otpada koji je preplavio naše njive i reke, kao i da ćemo u budućnosti ušuškavati naše zgrade u izolaciju napravljenu od plastičnih boca.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *