Materijal je praktično besplatan i ima ga svugde oko nas; Foto: WASP
Izvođenje

Ovaj modularni 3D štampač pravi kuću od blata za samo 1.000 evra

Pored blata i slame, u smesi od koje je građena ova pristupačna kuća, našao se i pirinač.

Izgradnja blatom, kao osnovnim građevinskog materijalom, poznata je hiljadama godina, pa je samo bilo pitanje vremrna kada će se ovakav način gradnje sjediniti sa savremenim digitalnim tehnologijama, poput 3D štampe. Taj trenutak je konačno stigao, a rezultat su ekološki objekti koji su ujedno i pristupačni.

Italijanska kompanija WASP, koja je jedan od pionira u oblasti 3D štampe, predstavila je svoj poslednji projekat nazvan Gaia, koji podrazumeva štampanje malih kuća primenom modularnog štampača zvanog Wasp Crane.

Pošto se koristi lokalno blato, ne postoje troškovi transporta materijala i izbegava se zagađenje vazduha uzrokovano prevozom.

Wasp Crane je namenjen za pravljenje objekata, a specifičan je po tome što koristi blato, odnosno, materijal sa lica mesta zbog čega u kompaniji ovaj proces zovu arhitekturom „nultog kilometra“ odnosno, ne postoje troškovi transporta materijala i izbegava se zagađenje vazduha uzrokovano prevozom, piše Treehugger.

Modularna struktura omogućava nadgradnju i spajanje više štampača u klastere

Štampač WASP Crane, prečnika 6 metra i visine 3 metra lako se rasklapa, a njegova modularna struktura omogućava nadgradnju i spajanje više štampača u klastere, ukoliko je potrebno izgraditi objekat većih dimenzija.

„Kada rade zajedno, više Crane štampača, imaju potencijalno neograničeno radno područje, a operateri ih mogu jednostavno postaviti.“ – istakli su iz kompanije.

Kuća za manje od 1.000 evra

Najbolje od svega je što je proces izgradnje veoma brz i jeftin. Konkretno, ovaj uzorni projekat, u koji su implementirani solarni sistemi za grejanje i sistem prirodne ventilacije, završen je za deset dana. Objekat je odštampan od lokalnog blata, pirinča i slame, a cena dodatnih troškova za prozore, vrata, termo-akustičnu izolaciju i zaštitne premaze, bila je manja od 1.000 evra.

Na ovom projektu WASP su radili u saradnji sa RiceHouse, organizacijom koja se bavi korisnom upotrebom otpada koji nastane tokom uzgoja pirinča. Smesa od koje je izgrađena kuća sadrži: 25% zemlje uzete sa lokacije na kojoj se gradi, 40% slame dobijene od stabla pirinča, 25% ljuske pirinča i 10% krečnjaka. Sastojci su pomešani mikserom, kako bi se dobila homogena smesa.

Štampanje celog sela

Dugoročni cilj kompanije je da odštampa celo jedno tehnološko selo, koje je razvijeno kroz projekat Shamballa. Selo će nalaziti u italijanskom mestu Massa Lombarda, nedaleko od Ravene, i funkcionisalo bi kao potpuno održiva i nezavisna zajednica gde bi stanovnici proizvodili svoju hranu, i pravili svoje proizvode, alate i nameštaj, naravno uz upotrebu 3D štampača.

Foto, video: WASP

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *