Izvođenje

Kako okačiti televizor ili policu na gipsani zid

Era modernih tankih televizora je odavno počela kod nas međutim ljudi se susreću sa realnim problemom. Kako okačiti LCD televizor ili drugi teži predmet na gipsani pregradni zid?

Najvažnije je da izaberete odgovarajuće tiple, šrafove koji zavise od težine predmeta koji se kači. Mi smo podelili postupke u tri grupe: lakši, srednje-teški i teški tereti.

Kačenje lakših tereta na gipsani zid

Konzolni tereti (regali za knjige, zidni ormarici i dr.) koji ne prelaze 40 kg po metru dužnom smatraju se relativno lakim i njih možemo jednostavno da okačimo na bilo kom delu zida postavljenjem plastičnih tipli. Zidne ormariće (npr. niz visećih kuhinjskih elemenata) sigurno učvrstimo za zid na bilo kom mestu zida univerzalnim PVC tiplama 6/28 za kačenje manjih tereta na zidovima od gipskartonskih ploča. Dužina tiple je 2,8 cm i preporučuje se da se ne montiraju na međusobnom razmaku manjem od 7,5 cm.

Kačenje srednje teških tereta na gipsani zid

Ukoliko njihova težina je između 40 do 70 kilograma po metru dužnom možemo konzolno opteretiti zidove sa dvostrukom potkonstrukcijom ukoliko su profili konstrukcije međusobno povezani komadima gipsanih ploča. Predmet koji se učvršćuje (npr. viseći ormari, radijator ili polica za knjige) sme biti maksimalne širine 60 cm i visine 30 cm. Za kačenje ovih srednje teških tereta preporučuje se primena posebnih metalnih tipli sa vijcima za kačenje težih zidnih tereta na zidovima od gipsokartonskih ploča tip: 4/13,4/24,4/38,5/16,5/32,6/16,6/32 sa dužinama od 3.2 cm do 6,4 cm.

Kačenje teških tereta

Nosač za umivaonik

Kod težih konzolnih tereta, između 70 i 150 kilograma po metru dužnom (kao npr. zidne WC šolje ili umivaonici) koriste se posebni stojeći nosači koje prenose silu tereta na profile i na pod. Nosači su izrađeni iz nerđajućeg čelika i predviđeni su za montažu sanitarnih elemenata, cevovoda, školskih tabli, bojlera, montiraju se između vertikalnih zidnih CW profila i u učvršćuju se za profile i pod.
Na tržistu postoji specijalni nosač za umivaonik sa priborom za stojeću bateriju, visina ugradnje je 1,05 m sa rasterom od 0,625 m. Težina ovog nosača iznosi 7,8 kg.
Takođe postoji da se kupi i specijalan nosač za bide ili WC šolju sa Geberit ugradnim vodokotlićem, obujmicom za dovod i odvod, cevima za ispiranje i priključnim setom, Raster: 625 mm. Težina 11,45 kg

Savet:
Ukoliko znate poziciju vašeg TV-a u vreme gradnje zida, treba da u montaži postavite dodatni držač (drvenu gredu) između metalnih nosača u koji ćete na ubušite kasnije tiple. Ovo se uglavnom radi kada se izvode pregradni zidovi u kuhinji gde se ostavljaju ovi dodatni držači na standardnim visinama za postavljenje visećih kuhinjskih elemenata.

Tok postavljanja LCD televizora:

 1. Postavite zidni nosač LCD/plazme na željeno mesto.
 2. Proverite libelom dali vam stoji ravno.
 3. Označite rupe koje morate probušiti.
 4. Probušite vaše rupe, polako kroz gipsanu ploču.
 5. Tiple gurnite u gipsanu ploču
 6. Ako je potrebno čekićem udarite vaše tiple
 7. Postavite nosač, vijak kroz rupe nosača vašeg LCD/plazme.
 8. Počnite zatezati vijke po dijagonali (levi gornji zatim desni donji pa levi donji i na kraju desni gornji)
 9. Pre konačnog zatezanja libelu u ruke i provjerite dali je još uvek sve ravno.
 10. Polako zategnite vijke ali ne jako jer će gipsana ploča puknuti.
 11. Kada je zategnuto još jednom provjerite rukom koliko je čvrsto.
 12. Ako je sve u redu slobodno postavite vaš LCD/Plazmu na zidni nosač.

Alat potreban za postavljanje nosača LCD/Plazme na gipsane zidove:

 1. Olovka
 2. Libela
 3. Bušilica
 4. Ključ 13

Kačenje slika na gipsani pregradni zid

Savet:

Kačenje većih slika se uglavnom vrši uz pomoć kuka za zidove. Na njih uglavnom možemo okačiti pljosnate predmete do 15 kg.

U tekstu kako napraviti pregradne gipsane zidove, pročitajte i o postupku gradnje pregradnih zidova i koliko će da vas košta ova vrsta pregrade.

Firme iz kategorije Gipsari:

Dodaj firmu u Adresar

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *