Pažljivim pozicioniranjem kliznih pregrada i staklenih zidova sa zavesama stvoren je prostor koji funkcioniše kao prostrani poligon za druženje i igru, a da se u isto vreme lako može da se pretvori u ušuškanu oazu koja nudi privatnost.

Velik potencijal stana klasične prostorne organizacije studio Nitton Architects uočio je u uklanjanju pregradnih zidova i postavljanju na njihovo mesto staklenih zidova sa zavesama i kliznih pregrada. Dobijeni otvoreni plan omogućio je da stan bude funkcionalniji i svetliji, a pritom je postao i udobno gnezdo za povlačenje iz gužve urbanog života. Ne samo da je prostor prodisao, već on u zavisnosti od različitih potreba može da se menja. Pogledajte kako to izgleda.

Drveni panel omogućava pregrađivanje prostora; Foto: Sweng Lee

Stakleni zidovi sa zavesama omogućavaju da se prostor otvori ili po potrebi zatvori.

Ova fluidnost prostora posebno je stimulativna za decu, koja su oduševljena interaktivnošću prostora i površinom zone u kojoj se mogu igrati, piše ArchDaily.

Strateško postavljanje kliznih pregrada i staklenog zida, koji u kombinaciji sa zavesama pruža potrebnu privatnost, omogućavaju da dve spavaće sobe budu nezavisne celine, a da opet čine veliki deo otvorenog životnog prostora.

Trpezarijski deo okupan svetlom; Foto: Sweng Lee
Zavese preko staklenog zida omogućava stvaranje intime; Foto: Sweng Lee

U glavnu spavaću sobu i gostinsku sobu pristupa se iz zatvorene bašte.

Prostor savršeno funkcioniše u open-space varijanti; Foto: Sweng Lee

Pokretni kreveti

Međutim, zahvaljujući kliznim panelima gostinska soba se u potpunosti otvara ka dnevnom boravku i postaje njegov ravnopravni deo.

Dva kreveta se jednostavno sklanjaju: jedan ispod izdignutog dela poda, a drugi u zid i tako nastaje još više mesta za igru.

Dečija soba sa otvorenim krevetima… Foto: Sweng Lee
… i sa sastavljenim krevetima. Foto: Sweng Lee

Pranje ruku u garderoberu?

Iz gostinske sobe ulazi se u zajednički toalet, dok master soba ima svoje zasebno kupatilo. Kako bi se dobilo da boljoj organizaciji sadržaja master kupatila i mogućnosti postavljanja kade i tuš kabine, lavabo i njegova komoda nalaze se u garderoberu koji je zapravo sam sebi pregrada od sobe.

Lavabo se praktično nalazi u garderoberu; Foto: Sweng Lee

Pomeranjem kliznih pregrada i zavesa, koje omogućavaju privatnost, dobija se dubina prostora prožeta dnevnim svetlom.

Slojevito spajanje prostora dominantan je jezik dizajna ovog stana. Prostor se suptilno multiplicira i postaje funkcionalniji prihvatanjem čitavog spektra uklopivih elemenata.

Klizni paneli koji otvaraju i zatvaraju prostor; Foto: Sweng Lee

S druge strane, pomeranjem kliznih pregrada i zavesa koje omogućavaju privatnost dobija se dubina prostora prožeta dnevnim svetlom.

Kuhinja u drugom planu; Foto: Sweng Lee

Zatvorena bašta koja pruža prolaz do soba kada su one u zatvorenom stanju zapravo je veoma prijatan prostor za opuštanje ispunjen biljkama i mnoštvom dnevne svetlosti.

Grafičke podloge

Postojeće stanje
Novoprojektovano stanje

Foto: Sweng Lee

Kad ste već ovde…