Enterijer prilagođen palačinkama; Foto: Relja Ivanić
Enterijeri, Izdvojeno

Enterijer palačinkarnice Panuša u Novom Sadu / Modelart Arhitekti

Autentičnost prostora ostvarena je organskom geometrijom spuštenog plafona koji je dobijen parametarskim modelovanjem i digitalnom fabrikacijom.

Ne možete znati koliko palačinke mogu biti zanimljivo i uzbudljivo jelo sve dok niste posetili novootvoreni lokal Panuša u Novom Sadu, koji se nalazi na raskrsnici Ulica Novosadskog sajma i Toplice Milana. Milijana Joksimović-Cvetićanin, vlasnica lokala, potrudila se da palačinke (slatke i slane), ali i prostor njenog lokala, budu posebni i izuzetni, neponovljivi i autentični.

U konkretizaciji njenih vizija i želja od velike zasluge i pomoći bile su Modelart Arhitekte. Oni ističu da je „jelovnik u potpunosti zasnovan na palačinkama i njihovim različitim kombinacijama, dajući jaku kreativnu notu, koju je trebalo preneti i na enterijer“. S tim u vezi, glavni projektantski zadatak bio je stvaranje prostora koje je udoban i prijatan za boravak, ali prepoznatljivog vizuelnog identiteta.

Foto: Relja Ivanić

Autentičnost prostora ostvarena je organskom geometrijom spuštenog plafona, prepoznatljivog izgleda i detalja.

U svrsi kreiranja ugodnosti i neponovljivosti prostora, arhitekte su se istovremeno oslonile na klasične i napredne metode projektovanja. Svojom inventivnošću i zanatskim umećem, Modelart Arhitekte osmislile su i realizovale prostorni dizajn koji standarde projektovanja i tehnike izvođenja pomera za jednu lestvicu naviše.

Enterijer Panuša, pre svega, odiše toplinom, vedrinom i pozitivnom energijom. Ovi efekti ostvareni su tradicionalnim sredstvima arhitekture. Pažljiva organizacija prostora, raspored tipova sedenja, taktilnost i uklopljenost materijala čine prostor raznorodnim, preglednim i sigurnim. Diverzitet osvetljenja, cvetni motivi i dopunski detalji, s druge strane, daju prostoru posebnu punoću i životnost.

Aksonometrija; foto: Modelart Arhitekti

Parametarsko modelovanje i digitalna fabrikacija u službi enterijera

Autentičnost prostora ostvarena je organskom geometrijom spuštenog plafona, prepoznatljivog izgleda i detalja. U cilju dostizanja efekta neponovljivosti, korišćeni su parametarsko modelovanje i digitalna fabrikacija. Reč je o naprednim tehnikama projektovanja i izvođenja, koje su Modelart Arhitekte realizovale u saradnji sa Centrom za digitalni dizajn Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Korišćenjem savremenih tehnologija geometrijski napredne forme realizovane su na ekonomičan način od drvenih ploča koje su široko rasprostranjeni materijal.

Foto: Relja Ivanić

Uzimajući krajnji efekat u obzir, parametarsko modelovanje i arhitektonski dizajn iskorišćeni su u cilju stvaranja prepoznatljivog identiteta brenda, što nije uobičajena marketinška strategija u našoj sredini. Slika digitalno fabrikovanog plafona dugo ostaje u mentalnoj mapi prolaznika i korisnika.

Foto: Relja Ivanić

Magnetna sila privlačenja

Priča o enterijeru Panuša priča je o poverenju između arhitekte i klijenta. Klijent koji ne veruje svom arhitekti nikad mu neće pružiti šansu za kreaciju i napredak, već će težiti da sve aspekte projekta drži pod svojom kontrolom. Međusobno poverenje i usaglašenost između klijenta i Modelart Arhitekata izrodili su singularnost oblikovnosti enterijera Panuša. Prepoznatljivost enterijera svakako će biti magnetna sila u privlačenju posetilaca koji će svoje slobodno vreme želeti provedu upravo u toplom i neobičnom ambijentu.

Foto: Relja Ivanić

Detalji:

Foto: Julija Joksimović
Foto: Julija Joksimović
Foto: Julija Joksimović
Foto: Julija Joksimović
Foto: Vesna Stojaković
Foto: Vesna Stojaković
Foto: Vesna Stojaković
Foto: Vesna Stojaković

Fotografije: Relja Ivanić, Julija Joksimović, Vesna Stojaković

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *