Izdvojeno, Svetski projekti

Danci podigli pešački most koji je ujedno i dom za slepe miševe

Novi most u gradiću Monster nije samo za pešake i bicikliste – njega će takođe koristiti i čudesna bića s kožnim krilima.

Arhitektonski biro NEXT Architects isprojektovao je most Vlotwateringbrug u danskom mestu Monster. Konstrukcija mosta, dugačkog 25 metara, je betonska a most je obložen opekom i drvenim lajsnama koje će kolonijama slepih miševa, veoma rasprostanjenim u ovim krajevima, obezbediti mesto za život i razmnožavanje.

slepi-mis-most-06

Most je pre svega zamišljen kao pešački i biciklistički, međutim projektanti su hteli da naprave korak više i da ga što bolje uklope s prirodom i potrebama životinjskog sveta. Betonska konstrukcija obezbeđuje dobru termalnu masu pa samim tim i zaštitu tokom hladnih zima, dok će drvene lajsne sjajno poslužiti šišmišima da naprave leglo i prošire svoju koloniju.

slepi-mis-most-01

Ekspert za slepe miševe Marcel Schillemans iz udruženja Mammal Society prokomentarisao je da ovo „sjajan primer kako novi objekti mogu biti u službi prirode“.

slepi-mis-most-03

Drvene lajsne služe i kao ograda mosta koja čija gornja linija prati liniju terena.

slepi-mis-most-04

Studio NEXT Architects ima veoma zanimljive projekte a o jednom od njih, mostu inspirisanim kineskim motivima, već smo ranije pisali.

slepi-mis-most-05  slepi-mis-most-07 slepi-mis-most-08 slepi-mis-most-09

Pogledajte još zanimljivih projekta iz naše sekcije o pešačkim mostovima.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *