Izdvojeno, Svetski projekti

Konzolna vikendica na norveškom moru

Manshausen Island Resort nastao je s idejom da se stvori odmaralište u kojem će gosti moći da se povežu s grubom norveškom prirodom.

Ostrvo Manshausen nalazi se u arhipelagu Steigen u blizini severne norveške obale. Pre pet godina ono je postalo vlasništvo Borgea Ouslanda, poznatog norveškog polarnog istraživača. U želji da lepotu koje ovo ostrvo ima pruži i drugima, a uz veliku pomoć arhitektonskog studija Stinessen Arkitektur, osmislio je ovaj neobičan hotel.

Manshausen island resort 01

Manshausen Island Resort sastoji se iz četiri Morske kolibe, kako ih je Borge nazvao, i centralnog dvospratnog objekta u blizini, koji datira iz 19. veka i sada funkcioniše kao restoran i biblioteka.

Manshausen island resort 02

Četiri kolibe modernog dizajna su delimično konzolno prepuštene iznad vodene površine. Masivna drvena konstrukcija izvedena je u dva sloja, od kojih spoljni čini ariš koji će vremenom poprimiti prirodnu srebrnosivu boju, piše Contemporist.

Manshausen island resort 03

Obrada fasade okrenute ka okeanu urađena je u staklu od poda do plafona, kako bi pruža predivan pogled na divlju prirodu Norveške i prostranstvo okeana.

Manshausen island resort 04

Unutrašnjost koliba pažljivo je dizajnirana kako bi se gosti osećali što prijatnije. Svaki objekat raspolaže s četiri kreveta, kuhinjom i kupatilom, kao i malom bibliotekom na spratu.

Manshausen island resort 05

Ipak, sadržaji u kolibi svedeni su na minimum kako bi se ispratila konceptualna ideja, odnosno stavljanje akcenta na okruženje koje bi trebalo da bude primarni razlog posete ovom ostrvu. Tokom boravka u Manshausen Island Resortu gostima su na raspolaganju aktivnosti poput ronjenja, vožnje kajakom, rafting, planinarenje, istraživanje pećina, pecanje ali i takmičenja u kuvanju koja vode profesionalni kuvari.

Manshausen island resort 07

Ovo pomalo zaboravljeno ostrvo, sada je već popularna destinacija za one s avanturističkim duhom, kojima će njegova priroda biti dobar domaćin.

Manshausen island resort 06

Foto: Siggen Stinessen

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *