Most se nalazi u Južnom parku u Bugarskoj; Vizuelizacija: © Boele Architects
Svetski projekti

Žiri sa članom iz Srbije odabrao pobedničko rešenje mosta u Sofiji

Za izgradnju trupa mosta koristiće se modularni sistem drvenih elemenata, koji će stajati na čeličnim stubovima postavljenim pod nagibom kako bi se smanjio otisak.

Praksa Boele Architects sa sedištima u Pragu i u Londonu udružila je snage sa berlinskim studijom firme Buro Happold kako bi zajedno osmislili most koji će se čitavom svojom dužinom provlačiti između stabala visokog drveća.

Most je smešten u Južnom parku u Sofiji, jednom od najvećih parkova u Bugarskoj, dug je 325 metara i uzdignut je iznad tla, a njegova krivolinijska struktura omogućava pešačku ali i biciklističku vezu ka oba kraja ove prostrane zelene oaze.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Projekat potpisuju biro Boele Architects i berlinski studio firme Buro Happold; Vizuelizacija: © Boele Architects

Otvaranje pogleda duž cele strukture

Most je osmišljen tako da se pred pešacima ili biciklistima koji se kreću duž strukture otvaraju raznovrsni pogledi na okolne šume i planine, a velikodušne palube za posmatranje dobro dođu za povremeni odmor.

Odabran kao pobednički dizajn na međunarodnom konkursu, ovaj projekat će stupiti u realizaciju krajem 2023. godine, piše DesignBoom.

Za izgradnju mosta koristiće se modularni sistem drvenih elemenata, a arhitektonski duo se nada da će ovakav način izgradnje minimalizovati ugljenični otisak i uticaj izgrađene strukture na lokalnu životnu sredinu.

Za izgradnju mosta koristiće se modularni sistem drvenih elemenata; Vizuelizacija: © 2DR Studio

Kada bude završen, most će obezbediti kontinuirano pešačko šetalište i biciklističku stazu celom dužinom parka.

Kako se navodi, pobednički dizajn uspešno rešava izazov povezivanja unutar Južnog parka, koji trenutno deli prometna saobraćajnica Bjala Čerkva.

Ovaj središnji deo urbanog pejzaža Sofije nudi stanovnicima opušteno odmorište u srcu grada, a istovremeno podstiče mikroklimu, te je bilo od izuzetnog značaja sprovesti adekvatno rešenje za izgradnju novog mosta.

Kada bude završen, most će obezbediti kontinuirano pešačko šetalište i biciklističku stazu celom dužinom parka, od Nacionalne palate kulture do dela koji je najraznovrsniji po svojim sadržajima i najpopularniji je deo parka.

Južni park nudi stanovnicima Sofije opušteno odmorište u srcu grada; Vizuelizacija: 2DR Studio

Čelični stubovi postavljeni pod nagibom

Arhitekte su predložile zakrivljeni volumen, koji stvara slobodu iznad Bjale Čerkve i vijuga kroz gusto zelenilo parka dok prelazi reku Perlovska. Širina mosta varira, kako bi se kreirale potrebne tačke za odmor i uživanje u okruženju.

Most ukupne dužine 325 metara ima širinu trupa u rasponu od 4,5 do 6,5 metara, koja je sastavljena od modularnih elemenata dužine 20 do 24 metra, koje su međusobno spojeni čeličnim konektorima.

Drveni trup stoji na čeličnim stubovima postavljenim pod nagibom, kako bi se smanjio otisak i postigao maksimalni raspon od 15 metara za svaki segment.

Zakrivljeni volumen vijuga kroz gusto zelenilo parka; Vizuelizacija: © 2DR Studio

U žiriju i naš Milutin Folić

Međunarodni konkurs za predlog pešačkog mosta u Južnom parku u Sofiji organizovalo je Odeljenje za arhitekturu i urbanizam grada.

Sve pristigle prijave ocenio je međunarodni žiri u sastavu: Džesper Dal, šef za planiranje u Frederiksbergu, Kopenhagen, bivši glavni gradski arhitekta i glavni urbanista grada Beograda Milutin Folić i Resul Emra Shaha, predsednik Istanbulske agencije za planiranje.

Noćni izgled mosta u Južnom parku; Vizuelizacija: © Boele Architects

Grafički prilozi

Izvor: © Boele Architects
Izvor: © Boele Architects
Izvor: © Boele Architects
Izvor: © Boele Architects

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *