Foto: Edmund Sumner
Svetski projekti

Veća i od Pentagona: Najveća poslovna zgrada na svetu sagrađena u Indiji

Ideja je bila da objekat bude „ikoničan, ali ne i nadmoćan“. Pogledajte koliko je ta ideja uspela za zgradu namenjenu trgovcima dijamantima.

Arhitektonska firma Morphogenesis potpisuje projekat nedavno izvedenog mega projekta Surat Diamond u Indiji, poslovne zgrade smeštene na periferiji grada Surat.

Objekat je projektovan kao „grad u gradu“ sa ukupnom površinom od 660.000 kvadrata, u kom će se smestiti svetska zajednica trgovaca dijamantima.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Foto: Edmund Sumner

Objekat je veći od Pentagona, koji je do sada bio na tronu sa površinom od 620.000 kvadrata.

Objekat je veći od Pentagona, koji je do sada bio na tronu sa površinom od 620.000 kvadrata, a titulu najveće poslovne zgrade na svetu nosio je 80 godina, zapravo od 1943. godine, od kada je izgrađen, piše Dezeen.

„Osnovni koncept Surat Diamond Bourse bio je stvaranje arhitekture koja će potpomoći najveću svetsku zajednicu trgovaca dijamantima da se osnaži“, rekao je osnivač Morphogenesis, Sonali Rastogi.

„Bilo nam je od vitalnog značaja da stvorimo zgradu koja odgovara njihovom načinu života i načinu na koji vode posao.“

To su pokušali da urade tako što su sproveli detaljne studije slučaja o tome kako je zajednica funkcionisala, bilo da se radi o neformalnim sastancima, preko obavljanja transakcije, pa sve do društvene interakcije zaposlenih i trgovaca.

Foto: Edmund Sumner

Ikoničan, ali ne i nadmoćan

Kako se navodi, ideja je bila da objekat bude „ikoničan, ali ne i nadmoćan“.

Objekat se sastoji od devet krila, kroz petnaest spratova, a svi su raspoređeni oko centralnog hodnika.

U okviru krila nalazi se 4.717 kancelarija za rad 67.000 profesionalaca iz oblasti rada sa dijamantima, uključujući i profesionalce koji se bave sečenjem i poliranjem, ali i trgovinom.

Foto: Edmund Sumner

Zgrada je projektovana tako da se do bilo koje kancelarije može doći u roku od sedam minuta.

Kancelarije su veličine od 28 kvadrata do velikih otvorenih planova površine 10.500 kvadrata. U objektu se pretežno nalaze male kancelarije, održavajući razmere humanim i intimnim.

„Štaviše, ove kancelarije su raspoređene unutar uskih osnova, što im omogućava da budu potpuno osvetljene dnevnom svetlošću.“

Zgrada je projektovana tako da se do bilo koje kancelarije može doći sa bilo koje tačke ulaza na lokaciju u roku od sedam minuta.

Foto: Edmund Sumner

Centalna kičma otvara se na svom kraju u formi ventilatora, kako bi se omogućio protok vazduha u objektu.

Povezujuća centralna kičma, koja se sastoji od niza atrijuma pune visine, organizovana je tako da se u nju gleda sa balkona svih spratova. Ova „kičma“, odnosno centralni blok, se otvara na svom kraju u formi ventilatora, kako bi se omogućio protok vazduha u objektu.

„Središnja cirkulaciona kičma tretirana je kao kanal za distribuciju resursa i kao društveni atrijum, za razliku od onoga što je mogao biti samo kao neupadljiv koridor.“

Svi prostori se otvaraju ka ovoj centralnoj kičmi, omogućavajući slučajne interakcije.

Foto: Edmund Sumner

Grad u gradu

Takođe, tu su i delimično zatvorene kancelarije sa neformalnim otvorenim radnim prostorima, koji podsećaju na tradicionalni način na koji su trgovci radili.

Pored mnogobrojnih kancelarija, objekat sadrži i zonu za ishranu zaposlenih, maloprodajni centar i zdravstveni klub, kao i konferencijske i banket prostore.

Foto: Edmund Sumner

Trgovina dijamantima na otvorenom

Između krila se nalaze dvorišta koja su u velikoj meri zasenčena volumenom zgrade i predviđeno je da se koriste kao neformalni prostori za trgovinu i sastanke.

Krila zgrade od petnaest spratova visine su orijentisani u pravcu sever-jug, kako bi se smanjio uticaj jakog sunca sa zapada.

Svaki od blokova ima potpuno zastakljene fasade, koje omogućavaju prodor prirodnog svetla u ovu džinovsku zgradu.

„Dvorišta omogućavaju da svi poslovni prostori budu potpuno dnevno osvetljeni, da podržavaju i način života trgovaca, uključujući i rekreativne aktivnosti, ali i otvorenu trgovinu koja postoji na tradicionalnim indijskim bazarima.“

Foto: Edmund Sumner

Materijali iz radijusa od 300 kilometara

Krila zgrada su u najvećoj meri u eksterijeru izvedena u kombinaciji stakla i lokalnog belog peščara Gwalior, dok je centralna „kičma“ izvedena od lokalnog Lakha crvenog granita.

„Izbor živopisne crvene boje bio je rezultat želje da se primenjeni materijali nabave unutar našeg ograničenog radijusa.“

Lakha crveni granit je nabavljen lokalno iz radijusa od 300 kilometara, što je ispunilo predviđene kriterijume održivosti. Sunčevi zraci skladno sarađuju sa ovim materijalom, te se objektu daje snažan vizuelni identitet koji je ikoničan, ali ne i nadmoćan.

Grafički prilozi

Presek kroz objekat
Presek kroz objekat
Situacioni plan
Situacioni plan

Faktografija
naziv objekta:

Surat Diamond Bourse

mesto:

Surat, Indija

godina realizacije:

2023.

površina:

660.000m2

fotografija:

Edmund Sumner

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Tomass

    Fasada bez veze,ruzna…unutra plagijat Akter galaxi Sochi…odvratan objekat…

Ostavite odgovor

Obavezna polja *