Svetski projekti

Primer kako jedan novi objekat poštuje stari

Novi javni objekat grada Liberec je multifunkcionalni centar posvećen češkom glumcu i pevaču Vlasti Burian.

Primarni cilj izgradnje objekta bio je da se napravi kulturni centar koji će biti posvećen legendi češkog grada Liberec. U ovom objektu će kroz predavanja, kreativne radionice i kurseve biti predstavljen život i delo umetnika koji je umro 1962. godine. Takođe, arhitekte studija Stastny Pavel Architekt se nadaju da će odabir lokacije uticati na povećanje aktivnosti ovog starog dela grada.

centar-liberec-01

Novi objekat izgrađen je tako da poštuje građevinsku liniju ali i volumen, arhitektonsku tipologiju i ritam okolnih zgrada.

 

Parcela na kojoj je centar izgrađen nalazi se u istorijskom delu grada i deli je sa devastiranim objetom, kakvih u neposrednom okruženju ima dosta.

centar-liberec-02

Novi objekat izgrađen je tako da poštuje građevinsku liniju ali i volumen, arhitektonsku tipologiju i ritam okolnih zgrada, piše ArchDaily.

centar-liberec-03

Arhitektura čitavog objekat bazirana je na visini i gabaritu susedne zgrade. Takođe, ritam pozicioniranja prozora i izvedeni krov na tri vode, su baš kao na susednom objektu.

centar-liberec-04

U prizemlju se pored ulaznog hola nalaze samo prostorije za osoblje i toaleti, dok su na spratovima organizovane prostorije za izgložbe, radionice i slično.

centar-liberec-05

centar-liberec-06

Aksonometrije i osnove objekta

centar-liberec-07

centar-liberec-08

centar-liberec-09

centar-liberec-10

centar-liberec-11

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *