Domaći i regionalni projekti, Izdvojeno

Novi lobi stare slovenačke banke potpisali studenti

Projekat renoviranja enterijera Banke Slovenije delo je studenata Arhitektonskog fakulteta u Ljubljani.

Vođeni dizajnom studentskog tima, arhitektonska frma SADAR+VUGA izvela je projekat renoviranja lobija slovenačke banke. Objekat u kom je banka smeštena izgrađen je 1920. godine i njegov najatraktivniji segment svakako je lobi. Pre rekonstrukcije on je imao javni karakter i u njemu su bili smešteni blagajna i jedna od arhiva.

lobi-banke-slovenije-01

Centralnom zonom lobija dominira luster velikih dimenzija i zlatno-srebrne boje, koji simbolizuje novčić.

 

Međutim, vođeni veličinom lobija i njegovom centralnom lokacijom u objektu, studenti su ga u saradnji sa arhitektama pretvorili u multifunkcionalni prostor koji je postao čvorište dešavanja u banci, piše ArchDaily.

lobi-banke-slovenije-02

Koncept projekta bio je da se lobi pretvori u interaktivan prostor koji je prvenstveno namenjen zaposlenima. Planirano je da oni u ovom prostoru mogu da rade, ugoste stranke ili ga iskoriste za odmor tokom pauze.

lobi-banke-slovenije-03

Fleksibilan prostor omogućava da se koristi kako u formalne, tako i neformalne svrhe. Nekada jednoličan prostor, lobi je postao mesto preplitanja više ambijenata i funkcija, bez jasnih granica.

lobi-banke-slovenije-04

Biblioteka je smeštena u blizini južnog ulaza i u njenoj neposrednoj blizini nalazi se samouslužni bar.

lobi-banke-slovenije-05

Sale za sastanke od ostatka prostora mogu biti odvojene debelim draperijama i na taj način se postiže dovoljna količina privatnosti za organizovanje sastanaka i radionica.

lobi-banke-slovenije-06

Čitav prostor ispunjavaju prijatni i udobni materijali koji su u kontrastu sa trospratno visinom lobija, koja ovom prostoru daje potrebnu dozu formalnosti.

lobi-banke-slovenije-07

Nekada jednoličan prostor, lobi je postao mesto preplitanja više ambijenata i funkcija, bez jasnih granica.

 

Centralnom zonom lobija dominira luster velikih dimenzija i zlatno-srebrne boje, koji simbolizuje novčić. Ovaj prostor se prema potrebi može razdvojiti od ostatka lobija obodno postavljenim draperijama.

lobi-banke-slovenije-08

285-15 BANKA SLOVENIJE

285-15 BANKA SLOVENIJE

Foto: Miran Kambič

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *