Izgled buduće Ambasade Srbije u Kanberi; foto: AKVS arhitektura via MSP
Arhitektura, Izdvojeno

Ekskluzivno: Kako će izgledati Ambasada Republike Srbije u Kanberi

Po projektu AKVS arhitektura u Australiji sredinom godine kreće izgradnja ambasade koja je bazirana na principima i elementima srpske tradicionalne arhitekture prevedenim u savremeni arhitektonski jezik.

Ministarstvo spoljnih poslova, posredstvom Udruženja arhitekata Srbije, sprovelo je sredinom 2018. godine otvoreni, projektni, jednostepeni, anonimni arhitektonsko-urbanistički konkurs za kompleks Ambasade Republike Srbije u Kanberi, Australija.

Cilj konkursa bio je da se u skladu sa konkursnim zadatkom, programskim zahtevima, potencijalima lokacije i trendovima razvoja, izabere najadekvatnije arhitektonsko-urbanističko rešenje kompleksa diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije u Australiji. Izabrano rešenje predstavlja osnov za detaljnu razradu projektne dokumentacije i izgradnju kompleksa.

Povod za raspisivanje konkursa ogledao se u činjenici da, prvi put posle dugo vremena, Republika Srbija planira izgradnju jednog novog diplomatsko-konzularnog predstavništva, kao i želji da se za navedene potrebe, kroz javno takmičenje i puno kreativno učešće domaćih stručnjaka, pribave što kvalitetniji predlozi, uz mogućnost izbora najboljeg rešenja iz što šire i referentnije ponude.

Prijemno dvorište ambasade; foto: AKVS arhitektura via MSP

Rešenje se odlikuje jednostavnim i jasnim konceptom koji je dosledno sproveden kroz sve segmente.

Konkurs je trajao dva meseca, pristiglo je ukupno 33 konkursna rada, a žiri – u čijem sastavu je bilo i dva profesora univerziteta – doneo je odluke o nagrađenim radovima. Prva nagrada je pripala autorskom timu AKVS arhitektura kojeg čini Anđela Karabašević, Vladislav Sudžum i Ana Petrović.

Ovakav odaziv sa stručne strane premašio je očekivanja, a broj i kvalitet prispelih radova omogućili su da se – između ne malog broja radova koji su uspešno odgovorili na temu i program konkursa – izaberu i nagrade radovi koji, osim što na adekvatan način ispunjavaju konkursne uslove, svojim rešenjem plasiraju i jasan autorski stav, kao najbolji. Uz puno poštovanje kriterijuma za vrednovanje radova definisanih raspisom konkursa, uz posebno obraćanje pažnje na kvalitet rešenja u odnosu na karakteristike i značaj namene vodilo se računa i o programskoj i tržišnoj opravdanosti projektovanih rešenja, imajući u vidu planirana budžetska sredstva za realizaciju ovog projekta.

Tradicija prevedena u savremeni arhitektonski jezik

Prvonagrađeni konkursni rad, prema oceni stručnog žirija, pružio je najkompletniji odgovor na zadatu temu kroz jasno definisan i prikazan autorski stav, kako u konceptualnom tako i u kontekstualnom smislu. Rešenje se odlikuje jednostavnim i jasnim konceptom koji je dosledno sproveden kroz sve segmente. Elegantna i svedena pojavnost projektovanog kompleksa bazirana je na principima i elementima srpske tradicionalne arhitekture, znalački i decentno prevedenim u savremeni arhitektonski jezik.

Jasno zoniranje funkcionalnih celina objedinjenih tradicionalnim motivima trema i svedenom dimenzijom unutrašnjeg dvorišta (atrijuma) pruža adekvatan odgovor postavljenom projektnom zadatku. Predloženo rešenje implicira jasan i nedvosmislen identitet, a istovremeno je primeren materijalnim mogućnostima realizacije. Takođe, rad svojim konceptom i podelom na funkcionalne celine daje mogućnost korekcija tokom dalje razrade u slučaju revidiranih zahteva investitora ili na zahtev nadležnih institucija u zemlji domaćinu – Australiji.

Atrijum ambasade; foto: AKVS arhitektura via MSP

Korekcije zemlje domaćina

Nakon uspešnog završetka ove faze realizacije projekta izgradnje diplomatsko-konzularnog predstavništva RS, usledilo je razmatranje predloženih rešenja od strane nadležnih australijskih institucija. U tom postupku, izvršene su određene korekcije idejnog rešenja, a u skladu sa zahtevima države prijema.

Sredinom decembra 2018. godine nadležni organi u Australiji dali su načelnu saglasnost na revidirano idejno rešenje, te je u toku postupak za izradu glavnog građevinskog projekta – nakon čega će se aplicirati za dobijanje potrebnih građevinskih dozvola, odnosno biće sproveden postupak izbora samog izvođača radova.

Pomenute aktivnosti i procedure traže određeno vreme, te bi gradnja ovog objekta trebalo da započne sredinom ove godine. Tada će biti poznat i rok za izgradnju i useljenje objekta.

Kapitalni projekat vredan 132 miliona dinara

Izgradnja diplomatsko-konzularnog predstavništva u Kanberi predstavlja kapitalni projekat i kapitalni izdatak Republike Srbije – Ministarstva spoljnih poslova u 2019. i 2020. godini. Ukupna planirana sredstva za ovu namenu, u ovom trenutku, iznose 132 miliona dinara (20 miliona RSD je bilo raspoloživo u 2018, 80 miliona RSD je raspoloživo u 2019, kao i 32 miliona RS u 2020. godini).

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

5 komentara

 1. slavisa

  nekako mi kontejnerski

 2. Aki

  Bravo! Ovo je jedna drugacija arhitektura koja bi trebala da se pojavi i na nasim prostorima…

 3. Deyan

  Ok, treba da bude pristojna , ljepa , uredena ali nista veliko kao na primjer konzulat u Sydney
  Smatram da konzulat u Sydneyu je nepotrebno velik u dosta elitnom djelu i nepristupacan bar za stariju generaciju… moras da koristis kola ako ides u konzulat ili taxi , daleko od javnog prevoza …
  Poreznici Srbije koji placaju izgradnju ne znam koliko bi se slozili , ali ko njih pita …

 4. Spiridon Kopitar

  Kao kontajner. Sramota.

Оставите одговор

Obavezna polja *