Ovi paneli su potpuno providni i ne smanjuju nivo osvetljenosti: Foto: G.L. Kohuth
Zelena gradnja

Transparentni solarni paneli pretvoriće prozore u kolektore zelene energije

Zahvaljujući najnovijem istraživanju naučnika iz SAD, dobili smo novi sistem za prikupljanje zelene energije koji se može instalirati i na postojećim objektima.

Istraživači s Univerziteta u Mičigenu razvili su potpuno transparentne solarne panele koji bi mogli imati brojne primene kako u arhitekturi, tako i u drugim oblastima poput mobilne i automobilske industrije.

Tim je bio usredsređen na faktor vidljivosti, te je dobijen transparentni solarni kolektor (TLCS) koji može biti postavljen preko transparentnih površina, poput prozora, i tako skupljati solarnu energiju, bez ikakvog uticaja na nivo propuštanja svetlosti, piše Architecturen Design.

Paneli se mogu integrisati u prozore postojećih objekata, a ta intervencija ne bi bila tako skupa.

Tehnologija je zasnovana na primeni organskih molekula koji apsorbuju svetlosne talase, poput infracrvenih i ultraljubičastih, koji nisu vidljivi golim ljudskim okom. Docent za hemijsko inženjerstvo i nauku o materijalima, Richard Lunt, objasnio je princip funkcionisanja njihovog izuma na sledeći način:

„Možemo podesiti ove materijale da pokupe samo ultraljubičaste i infracrvene talase, koji zatim „sijaju“ na drugoj talasnoj dužini. Zarobljena svetlost se transportuje do obodnih delova panela gde se pretvara u električnu energiju uz pomoć tankih traka fotonaponskih solarnih ćelija.“

Imajući u vidu da je površinska pokrivenost fasada veća od krovne, ovi paneli bi se mogli koristiti na objektima čije su fasade transparentne. Tom prilikom ne bi bilo nikakvog uticaja ni na arhitekturu, ni na osunčanost unutrašnjeg prostora

Idealno za osvetljenje i napajanje kućnih aparata

Još jedna pogodnost izuma mogla bi biti i u tome što bi se paneli mogli integrisati u prozore postojećih objekata, a ta intervencija ne bi bila tako skupa. Kod većine konvencionalnih fotonaponskih sistema najveći trošak predstavljaju materijali potkonstrukcije na kojima se montiraju solarni paneli, poput aluminijuma i stakla.

Richard Lunt ističe da se primenom ovih sistema ne bi mogla očekivati potpuna energetska nezavisnost objekta, ali da bi se mogla stvoriti značajna količina energije koja bi mogla biti usmerena na osvetljenje ili napajanje kućnih aparata.

Foto/video: G.L. Kohuth / Michigan State University

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *