Procenjena vrednost je od 5 do 10 miliona dolara; Vizuelizacija: BIG/Vollebak
Zelena gradnja

Ko kupi ovo ostrvo na poklon dobija Bjarkeov dizajn samoodržive kuće

Do 14. juna traje aukcija u Sotbiju za ostrvo u Kanadi koje treba da bude uzorni model za samoodrživost i potpuno isključenje sa mreže.

Praksa proslavljenog danskog arhitekte Bjarkea Ingelsa udružila je nedavno snage sa eksperimentalnim brendom garderobe Vollebak kako bi zajednički ostvarili viziju samoodrživog ostrva van mreže u Kanadi.

Nazvano imenom BIG-ovih partnera na ovom projektu, ostrvo Vollebak površine od 2,75 hektara, osmišljeno je tako da se na njemu gradi samo održivim materijalima, poput morskih algi, konobetona, kao i 3D štampanog betona, dok će se svi prostori napajati energijom koja je ugljenično neutralna.

Procena: 5 do 10 miliona dolara

Smešteno u luci Džedor i 400 metara udaljeno od kopna, ostrvo se od 8. do 14. juna nalazi na aukciji preko Sotbija, a licitatori će, osim što će se nadmetati za šansu da poseduju ovu lokaciju, dobiti i ekskluzivnu priliku da učestvuju u kreiranju vizije dizajna.

Procenjena vrednost ostrva pre prodaje kreće se od pet do deset miliona američkih dolara.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Earth House sastoji se od devet međusobno povezanih zgrada; Vizuelizacija: BIG/Vollebak

Energija će se dobijati kombinacijom generisanja energije vetra sa mora, geotermalne i solarne energije.

Strukture na ostrvu napajaće se energijom vetra sa mora, geotermalnom i solarnom energijom. Planirano je da se višak generisane energije skladišti u Teslinim energetskim zidovima.

Bjarke Ingles je osmislio izgradnju malog sela koje se lagano uzdiže iz zemlje u samom središtu ostrva.

Ideja je da se arhitektura prepliće sa prirodom, a svaki od objekata predstavlja drugačiji fragment prirode, koji se ogleda u dominantno primenjenom materijalu.

Jedna od jedinica koje čine Earth House; Vizuelizacija: BIG/Vollebak

Kućica za čamce biće izvedena uz primenu lokalne tradicije korišćenja morskih algi kao izolacionog materijala.

Dnevni prostori biće izvedeni od slame otporne na razne vremenske prilike, dok će mirni delovi biti napravljeni od vatrootpornog konopljinog betona, 3d štampanog betona i prirodnih komada stena.

Dizajn predviđa i japansko kupatilo, sobu za posmatranje zvezda i prostore za meditaciju.

Staklenik, koji je predviđen od staklene opeke, predstavljaće lokalni izvor proizvodnje hrane na ostrvu, dok će kućica za čamce biti izvedena uz primenu lokalne tradicije korišćenja morskih algi kao izolacionog materijala.

Detalj iz enterijera objekta Eart House; Foto: Vollebak

Fasada otvara se ka morskoj obali preko trouglastog prozora visine osam metara.

Bjarke Inglels je osmislio i Wood House, samostalnu rezidenciju sa dve spavaće sobe i dva kupatila koja će u potpunosti biti izgrađena od drveta sa ostrva.

Planirano je da se fasada otvara ka morskoj obali preko trouglastog prozora visine osam metara.

Wood House imaće površinu od 88 kvadrata; Vizuelizacija: BIG/Vollebak

Lokalna tradicija nadograđena globalnim inovacijama

„Vollebak koristi inovacionu tehnologiju i materijale kako bi kreirao odeću koja je održiva i otporna isto toliko koliko je i lepa. Drugim rečima, oni su modni ekvivalent BIG-ove arhitektonske filozofije hedonističke održivosti“, rekao je za Dezeen osnivač i kreativni direktor BIG-a Bjarke Ingels.

Tako je, dodaje danski arhitekta, svaka prostorija u selu na ostrvu napravljena od sopstvenog jedinstvenog materijala – morskih algi, nabijene zemlje, konoplje, staklene opeke ili lokalnog kamena – tako da su skrojene za specifičnu upotrebu i iskustvo baš te prostorije.

„Na ostrvu Vollebak mi primenjujemo lokalnu tradiciju nadograđenu globalnim inovacijama u samoodrživi ekosistem koji je napravio čovek kraj obale Kanade“, dodao je na kraju Bjarke Ingels.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *