Foto: Manuel Molina Martagon/More Art
Zelena gradnja

Ova skulptura filtrira kišnicu i ukazuje na problem privatizacije vode

Instalacija idealna za vruće dane na ulicama… na kojima je sve manje vode.

Watershed Core u parku Prospect u njujorškom Bruklinu predstavlja sfernu instalaciju, koju potpisuje umetnica Mary Mattingly, ispunjenu autohtonim biljkama i šalje jednu veoma važnu poruku.

Naime, ova skulptura filtrira kišnicu u gravitacionom sistemu kako bi imitirala vodovodni sistem Njujorka, a postavljena je s namerom da skrene pažnju javnosti na pitanje kvaliteta, pristupa i privatizacije vode u gradu.

Foto: Manuel Molina Martagon/More Art

Sistem se sastoji od ručne pumpe, tri kante i filtracionim elementima za fitoremedijaciju.

Skulpturom se oponaša rad drenažnog sistema Njujorka, koji uključuje akvadukte, rezervoare i tunele. Ona ukazuje na to koliko je ovaj sistem važan za funkcionisanje grada i ukazuje na tekuće gradske probleme vezane za vodosnabdevanje.

Instalacija visoka tri metra postavljena je na otvorenom parkovskom prostoru i napravljena od metalne konstrukcije. Kišnica se sakuplja u instalaciji, gde se prečišćava filtracionim elementima biljaka, tla, peska, kamenja i sloja ugljenika kroz proces koji se naziva fitoremedijacija.

„Voda se kreće kroz instalaciju, a zatim ulazi u boce za vodu na dnu skulpture. Unutar skulpture postoji i rezervni sistem gde se voda iz parka može postepeno iskoristiti u slučaju dužeg perioda bez kiše. Sistem se sastoji od ručne pumpe i tri kante.“, objasnila je Mattingly za Dezeen .

Foto: Manuel Molina Martagon/More Art
Foto: Manuel Molina Martagon/More Art

Privatizovanje vode

Mary Mattingly, čiji rad istražuje ekologiju i održivost, projekat je realizovala zajedno sa More Art, neprofitnom umetničkom organizacijom sa sedištem u Njujorku koja je fokusirana na društvene projekte javne umetnosti.

Watershed Core ima za cilj da podigne svest javnosti o tome kako svi možemo postati bolji u upravljanju vodom, kroz razumevanje odakle potiče čista voda i kako se njom upravlja jer od nje svakodnevno zavisi preko osam miliona ljudi.

Odrasla u malom mestu van Njujorka, Mary je primetila kako je lokalni bunar, iako od ranije zagađen pesticidima, vremenom dodatno postao nebezbedniji od kako je privatizovan. Ovo iskustvo ju je navelo da istraži tok vode i politiku upravljanja vodom u Americi, gde zalihe vode u zemlji postaju sve manje zbog smanjenja padavina i povećanja broja stanovnika.

Foto: Manuel Molina Martagon/More Art

Zalihe vode u Americi postaju sve manje zbog smanjenja padavina i povećanja broja stanovnika.

„Pratila sam privatizaciju vode širom SAD i počela da radim sa organizacijom More Art na ovom istraživanju tokom 2018. godine. Fokusirali smo se na javni sistem pijaće vode u Njujorku.“, rekla je Mattingly.

„Nestrpljivi smo da delimo sa javnošću koje korake smo preuzeli da bi sistem bio pravedniji, a stremićemo tome da vidimo kako dalje možemo da pomognemo u upravljanju ovim tokovima.“, dodala je Mary.

Foto: Manuel Molina Martagon/More Art

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *