Hiljade biljaka krasiće fasadu i krov novog objekta u Šendženu; Rendering: Stefano Boeri Architetti
Zelena gradnja

U Kini se gradi zelena bolnica u kojoj je priroda deo terapije

Renomirani arhitekta Stefano Boeri predstavio je novi projekat u svom prepoznatljivom zelenom maniru.

Na jugoistoku Kine, u gradu Šendžen gradiće se centar za rehabilitaciju koji će biti potpuno otvoren ka zajednici i integrisan u urbano tkivo četvrti. Ovo rešenje, koje je odnelo pobedu na međunarodnom konkursu, trebalo bi da bude realizovano u naredne tri godine, a prema rečima arhitekte Stefana Boerija, koji se proslavio čuvenom zgradom Bosco Verticale u Milanu, objekat će karakterisati „skup zelenih terasa i preklapajućih prostora u održivom sistemu koji kombinuju prirodu, arhitekturu i biodiverzitet“.

Prožimanje parka i objekta na najbolji mogući način; Rendering: Stefano Boeri Architetti

Krov i fasadu karakteriše veliki broj biljaka i drveća čime se objekat lako uklapa u okolni park.

Prema rečima arhitekte Xu Yibo, iz Stefano Boeri Architetti, centar za rehabilitaciju će imati zadatak da spoji prirodu i okolni pejzaž u nameri da preuzme zreli, sigurni i gostoljubivi karakter ovog grada, prenosi ArchDaily.

Projekat je prepoznat kao idealno rešenje zbog svog inovativnog pristupa problemima invaliditeta gde se kombinuju aspekti koji do sada nisu dovoljno istraženi, poput integracije zelenih površina u kontinuitetu sa svim različitim funkcionalnim prostorima centra. Naime, ovaj centar biće namenjen osobama sa različitim stepenom invaliditeta, starosti od 16 do 60 godina.

Terapija zelenilom; Rendering: Stefano Boeri Architetti

Terapeutski kvalitet zelenila i prirode

„Naš projekat otvara novu perspektivu u arhitekturi velikih rehabilitacionih centara. Prvenstveno zato što se motorički i/ili kognitivni invaliditet ne doživljava kao krhkost manjine ljudi, već kao stanje koje je svima nama zajedničko, čak i samo tokom jedne faze našeg života. Drugo, projekat nudi ideju o potpunoj dostupnosti prostorima i uslugama rehabilitacije i kao treće jer je poznati terapeutski kvalitet zelenila i prirode prepoznat, te objekat nudi zadivljujuću količinu dostupnih zelenih prostora.“, objasnio je Stefano Boeri.

Paneli u boji bakra odlično se slažu sa zelenilom; Rendering: Stefano Boeri Architetti

Centar za rehabitalizaciju postaće novi zeleni orijentir Šendžena.

Projektom je uključen čitav spektar funkcija unutar objekta, kao što su rehabilitacija, trening, rekreativne i umetničke aktivnosti, obrazovni i radni sadržaji, smeštajne jedinice ali i muzejski prostor. U želji da se pruži svakodnevna podrška pacijentima centar nudi prostore za raznovrsna takmičenja, individualne i timske treninge.

Novi zeleni orijentir Šendžena; Rendering: Stefano Boeri Architetti

Veza sa parkom

U zoni terapijskog krovnog vrta, gde su kreirani prostori za zelenilo, integrisan je i sistem za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Zahvaljujući odabranim biljnim vrstama na krovu ali i u centralnom dvorištu, zelenilo stvara vezu sa susednim javnim parkom, što ojačava odnos objekta sa susedstvom kako kroz spoljašnjost, tako i u unutrašnjosti.

Presek objekta koji je pobedio na konkursu; Rendering: Stefano Boeri Architetti

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *