Ova fasada ima isti ekološki učinak kao i 80 listopadnih stabala; Foto: Ingenhoven Architects / HGEsch.
Svetski projekti

Ovako izgleda najveća zelena fasada u Evropi

Čitav kancelarijski blok u Diseldorfu prekriven je sa čak 30.000 biljaka i osam kilometara živice.

Arhitektonska firma Ingenhoven Architects je u svom projektu osmislila zgradu u kojoj je ne samo čitava fasada prekrivena zelenilom već i cela krovna površina.

Zgrada zvana Kö-Bogen II na trgu Gustaf-Gründgens u okrugu Hofgarten, novi je petospratni kancelarijski objekat, a u njegovoj neposrednoj blizini nalaze se prepoznatljive građevine posleratnog modernizma, poput kule Dreischeibenhaus iz 50ih godina kao i pozorište iz 60ih godina prošlog veka. Kako se uklopiti u ovo okruženje? Napraviti nešto sasvim neočekivano!

Ušuškana među poznate zgrade iz prošlog veka; Foto: Ingenhoven Architects / HGEsch

Fasadu obavija čak 8 kilometara živice koje pružaju isto onoliko ekološke koristi kao i 80 listopadnih stabala.

Zelena kompozicija fasade, prema rečima arhitekata, inspirisana je pejzažnom arhitekturom, te je uspostavljen objekat koji namerno igra na liniji između grada i parka.

Dve fasade u obliku trapeza potpuno su prekrivene zelenilom koje, prema istraživanjima studija, pružaju isto onoliko ekološke koristi kao i 80 listopadnih stabala. Takođe, prema sprovedenom istraživanju, živica koja prekriva fasadu i čiji je ukupni niz dužine čak osam kilometara, određena je kao biljka koja dobro raste lokalno, pa je samim tim zahvalna za održavanje.

Park ili zgrada? I arhitekte su se predomišljale… Foto: Ingenhoven Architects / HGEsch

Odgovor spram lokacije

„Kö-Bogen II je razvijen kao odgovor na postojeću urbanističku situaciju. Kose fasade stvaraju dinamičan ulaz na trg, a istovremeno otvaraju neometan pogled na ikone posleratnog modernizma, Dreischeibenhaus i Schauspielhaus, kao i na javni prostor Hofgarten sa svojim stablima magnolija.“, istakao je osnivač Ingenhoven Architects.

8 kilometara živice bilo je potrebno za zelenu fasadu; Foto: Ingenhoven Architects / HGEsch

Zelena i zimi

„Integrisanje zelenila u arhitektonski dizajn zahteva sveobuhvatni fitotehnološki koncept koji se zasniva na preciznoj analizi lokacije. Živice od graba su uobičajene u Diseldorfu i biljke koje smo mi odabrali zadržavaju svoje listove tokom zime. Uspevaju na severnoj i zapadnoj orijentaciji, otporne su na jake udare vetrova, mala je verovatnoća da se zaraze štetočinama, a zahtevaju samo dva do tri orezivanja tokom godine. U zimskom periodu ovim biljkama nije potrebno grejanje.“, objasnili su iz biroa Ingenhoven Architects.

Živica će biti zelena i zimi pa zgrada neće posiveti; Foto: Ingenhoven Architects / HGEsch

Svaki od objekata je predstavnik svog vremena i oni svakako nisu u međusobnoj konkurenciji.

Arhitekte ističu i da je garantovanje da će odabrane biljke ispuniti svoju ulogu u narednih 99 godina, zajedno sa javnom debatom, bio najveći izazov u ovom projektu.

Diseldorf je dobio novu zgradu koja će mamiti poglede; Foto: Ingenhoven Architects / HGEsch

Pored kompleksnog objekta kancelarijskog prostora, čija je ukupna površina 41.370 kvadratnih metara, nalazi se i manji objekat trouglaste osnove u kom su smešteni restorani i prodavnice.

Kraj obnovi celog trga se bliži kraju; Foto: Ingenhoven Architects / HGEsch

Tkivo koje se dopunjuje

Arhitekte su objasnile da bi novi objekat zajedno sa dva susedna istorijska objekta trebalo da upotpuni urbanu tkivo ovog dela grada. Svaki od objekata je predstavnik svog vremena i oni svakako nisu u međusobnoj konkurenciji.

Izgradnja objekta Kö-Bogen II i obnova pozorišta predstavljaju završnu fazu dvadesetogodišnjeg projekta preuređenja samog srca grada i označavaju prekretnicu ka zelenijim gradovima, piše Dezeen.

Piramida od trave? Foto: Ingenhoven Architects / HGEsch

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *