Uprkos komšiluku! Foto: Ben Hosking
Svetski projekti

Jednostavna ali karakterna bela kuća po meri arhitekte

Ova kuća projektovana je sa namerom da se skladno uklopi u malu parcelu, koristeći komercijalne materijale na inovativan način tako da bude održiva i funkcionalna.

Na parceli površine od samo 175 kvadratnih metara trebalo je isprojektovati jednosobnu kuću po standardima koji važe u Pertu i to na način da ona bude pristupačna a ujedno i održiva.

House A novi je dom direktorke arhitektonske firme Whispering Smith i njenog partnera, čija je želja bila da se kreira dom u kom će moći da ugoste i do 30 gostiju na večeri i da se pritom svi osećaju ugodno.

Vizuelno nežna betonska kuća, minimalističkog dizajna u kontrastu je sa okolnim kućama koje su podignute u opeci.

Zapravo, House A je prva od tri planirane kuće ove ženske arhitektonske firme. Kuća, čija je površina osnove 70 kvadratnih metara, skladno je ukomponovana sa postojećim stanjem na parceli na kojoj se nalazi nekoliko stabala drveća i kuća iz 1950. godine.

Tokom projektovanja i izvođenja radova oslanjalo se u velikoj meri na zanatske veštine, zahvaljujući kojima je veća pažnja posvećena detaljima kako bi se stvorio ugodan prostor male površine.

Osporavanje komšiluka

Vizuelno nežna betonska kuća, minimalističkog dizajna u kontrastu je sa okolnim kućama koje su podignute u opeci. Njena vizija je da svojom prisutnošću ospori potrebu za predimenzionisanim i niskokvalitetnim stambenim objektima koji preovladavaju u ovoj oblasti, piše ArchDaily.

Velika pažnja usmerena na očuvanje zelenila i dodatno ozelenjavanje ove male parcele kako bi život u gradu bio prijatniji.

Uklapanjem volumena različitih prostora arhitektonski biro Whispering Smith organizovao je kuću tako da različiti sadržaji imaju privatnost a istovremeno su povezani, bez da se koriste vrata.

Tako je frontalna bašta uvučena u gabarit kuće, čineći produženi prostor dnevnog boravka, a istovremeno čini granicu javnog i privatnog i razdvaja sadržaje u unutrašnjosti.

Kuća koja čuva susede i ptice

House A ima važnu kulturološku i ekološku ulogu u svom okruženju, jer je velika pažnja usmerena na očuvanje zelenila i dodatno ozelenjavanje ove male parcele kako bi život u gradu bio prijatniji i za njene stanare ali i za susede, kao i ptice. Ostali prisutni aspekti održivosti kuće su podzemni rezervoari za kišnicu, solarni paneli kao i sistemi za recikliranje otpada.

Grafičke podloge:

 

Osnova prizemlja i sprata objekta Hose A

 

Preseci objekta House A

Foto: Ben Hosking

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *