Šta je isplatljivije: fakultet ili srednja građevinska?
Aktuelno

Istraživanja pokazuju da majstori zarađuju više nego arhitekte

Nije tajna da su arhitekte mahom potplaćene, ali da li ste znali da majstori iz građevinske industrije zarađuju mnogo više od njih? Tako barem pokazuje jedno novo istraživanje.

Prema informacijama s kojima raspolaže Federacija građevinskih radnika u Velikoj Britaniji (FBM), prosečni zidar ima za oko 10% veću platu od prosečnog arhitekte.

Pored toga, prema istraživanju Kancelarije za nacionalnu statistiku u izveštaju o zaradama za 2017. godinu, srednja godišnja plata arhitekata u Velikoj Britaniji iznosi oko 38.228 funti (44.683 evra). S druge strane, građevinski radnici, posebno zidari, godišnje zarađuju i do 42.034 funti (49.131 evra), piše Arch2o.

Plate majstora su sve veće i u Srbiji jer je primetan njihov nedostatak zbog toga što se veliki broj njih odlučuje za rad u inostranstvu.

Ovde treba istaći i jednu zanimljivu činjenicu koja se odnosi na to da većina građevinskih radnika ne radi kasno noću (prvenstveno zato što uslovi to ne dozvoljavaju), dok je „crtanje u kasne sate“ učestala pojava u mnogim arhitektonskim studijima.

Plate majstora sve veće i u Srbiji

Što se tiče naše zemlje, plate majstora su sve veće jer je primetan njihov nedostatak zbog toga što se veliki broj njih odlučuje za rad u inostranstvu. Slično se odnosi i na inženjere, pa će, paradoksalno, na povećanje plata uticati ne veća privredna aktivnost već zapravo nedostatak radne snage u Srbiji.

Iako delatnosti građevinskih radnika obično uključuju grube radove i težak posao, nesporno je da je prosečna plata arhitekata još uvek relativno niska s obzirom na skupo školovanje, dodatni rad i veliku odgovornost.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

6 komentara

 1. Ana

  Čak i pomoćni majstori imaju veće plate od arhitekata. I to nije nova pojava i nema veze sa aktuelnim deficitom radne snage. Takvo je stanje od 2008 iliti svetske ekonomske krize.

 2. Boban

  Sad već malo preterujete. Ukoliko je reper vrhunski majstor – onda ga uporedite sa vrhunskim arhitektom, odnosno uporedite njihove plate. Nemojte porediti ispodprosečne arhitekte (da, ima i takvih, nisu svi „suva elita“) sa majstorima koji sjajno rade svoj posao i adekvatno tome su i plaćeni.
  Da se razumemo, nisam ni majstor ni arhitekta, a respektujem i jedne i druge, i svakog drugog ko se trudi da svoj posao uradi na najbolji mogući način.

  1. Mama arh

   Care, lepo si rekao, nisi ni majstor ni arhitekta. Stvar je u tome da i arhitekte sa po 10 godina iskustva rade za 300, 400, 500eur. Najobičniji fizikalac uzme dnevnicu 20eur. Stvar jeste u respektu, i da, dobaj majstor je i preko potreban, ali arhitektonska struka je do te mere degradirana da samo nekolicina može da kaže da ima adekvatnu zaradu. Čak u moru loših majstora i dobri ne mogu da naplate svoj rad, idu napolje gde im se plaća po satu a ne po m2…onda nama ostaju prosečni koji rade po cenama odličnih. I investitori plaćaju majstore, često bez cenkanja i pitanja. A sa arhitektama se stalno cenkaju, često i kad se odluče da pozovu arhitektu imaju stav – ma šta je to, samo par linija, to ćeš na brzinu…

 3. Arhitekta

  Eto ideje za vas kao portal za konkretno istraživanje na našem tržištu… i to u nekoliko grupa, npr po godinama staža ili sl. Može i po tome čija firma radi outsource-ing, a čija za domaće tržište. Isto tako možete i za majstore- oni koji idu malo i napolje, i oni koji su samo ovde. Koliku ono beše ima fizikalac dnevnicu? A za koliko beše radi mladi arhitekta? A ne radi 10 dana…

 4. Ainu

  Čemu čuđenje, napravljena je ljudska farma gde je struka samo jedna minijatura crtica u bar kodu-čipu određenog „grla“. Da li je to „grlo“ arhitekta, zidar ili it eng., nebitno je. Intelektualne, umetničke i dr. vanserijske osobine i sposobnosti-nisu na ceni, sem ukoliko se ne ukaže potreba vladalaca. Bordžije su najviše na ceni, a trovanje je u toku, tako da su arhi. nebitni.

 5. Jeremija

  Vi, koji toliko zavidite majstorima na enormnoj zaradi,mistriju u ruke pa na gradiliste,majstora ionako nema dovoljno pa vi hajte u zidariju….Evo i ja trazim dobre majstore pa izvolite.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *