Nije tajna da su arhitekte mahom potplaćene, ali da li ste znali da majstori iz građevinske industrije zarađuju mnogo više od njih? Tako barem pokazuje jedno novo istraživanje.

Prema informacijama s kojima raspolaže Federacija građevinskih radnika u Velikoj Britaniji (FBM), prosečni zidar ima za oko 10% veću platu od prosečnog arhitekte.

Pored toga, prema istraživanju Kancelarije za nacionalnu statistiku u izveštaju o zaradama za 2017. godinu, srednja godišnja plata arhitekata u Velikoj Britaniji iznosi oko 38.228 funti (44.683 evra). S druge strane, građevinski radnici, posebno zidari, godišnje zarađuju i do 42.034 funti (49.131 evra), piše Arch2o.

Plate majstora su sve veće i u Srbiji jer je primetan njihov nedostatak zbog toga što se veliki broj njih odlučuje za rad u inostranstvu.

Ovde treba istaći i jednu zanimljivu činjenicu koja se odnosi na to da većina građevinskih radnika ne radi kasno noću (prvenstveno zato što uslovi to ne dozvoljavaju), dok je „crtanje u kasne sate“ učestala pojava u mnogim arhitektonskim studijima.

Plate majstora sve veće i u Srbiji

Što se tiče naše zemlje, plate majstora su sve veće jer je primetan njihov nedostatak zbog toga što se veliki broj njih odlučuje za rad u inostranstvu. Slično se odnosi i na inženjere, pa će, paradoksalno, na povećanje plata uticati ne veća privredna aktivnost već zapravo nedostatak radne snage u Srbiji.

Iako delatnosti građevinskih radnika obično uključuju grube radove i težak posao, nesporno je da je prosečna plata arhitekata još uvek relativno niska s obzirom na skupo školovanje, dodatni rad i veliku odgovornost.

Kad ste već ovde…