Aktuelno

Da li je ovo najveće novogodišnje drvo u Beogradu?

Biotop je svetlosna instalacija visoka gotovo 50 metara izvedena na Zelenom Vencu.

U susret izgradnji prvog zelenog solitera u Srbiji, budućeg balkanskog eko-centra na Zelenom vencu, projektantska firma Stattwerk dala je još jednom šansu mladim stvaraocima. Naime, grupa studenata sa odseka za digitalne umetnosti Fakulteta za medije i komunikacije, predvođena mentorkom Anom Ostojić iz Stattwerka, pokazala je svojom umetničkom instalacijom kako siva konstrukcija može da se transformiše u zeleni, pulsirajući objekat.

Ovo „drvce“ zasijalo je u vreme novogodišnjih praznika pa ga zbog visine od gotovo 50 metara možemo proglasiti i za najvećom jelkom u Beogradu!

Reciklirana platna i drvene letve

„Inspirisani metamorfozom prirode, uzeli smo reciklirana platna i drvene letve i posadili seme. U centru grada, na dvanaest spratova, izrastao je Biotop – drvo visoko gotovo 50 metara. Platna, postavljena pod različitim uglovima na spratovima zgrade, raspoređena su tako da hvataju svetlost i vetar koji, na ovaj način, oživljavaju ovu zelenu instalaciju,“ objašnjavaju studenti Aleksa Vitorović, Ivana Miljković, Jana Bjelica, Marko Granić, Miloš Nikolić, Sara Stošić i Tamara Tasić, koji su učetvovali u realizaciji instalacije Biotop, koju je osmilila Ana Ostojić, dizajnerka enterijera iz Stattwerka.

„Kao što se ekosistem sa prirode prenosi na grad, tako možemo i da uporedimo razvoj biljke i zgrade nekadašnje Beobanke. Prvi korak preobražaja smo predstavili kroz svetlosnu instalaciju. Ova biljka, kao i mnoge druge, klija iz betona, traži svoj put ka svetlu i životu – Biotop drvo se probija kroz sivilo Beograda i osvetljava nekada zaboravljeni objekat. Uz instalaciju je postavljen i print preko ograde, koja bojama budi prostor, slavi klijanje novih ideja i predstavlja prvi korak ka zelenijem Zelenom vencu“, dodaju mladi autori.

Zelena arhitektura

Svetlosna instalacija Biotop vidljiva je u večernjoj silueti grada i simbolizuje novi talas zelene arhitekture, koju je, nedavno završenim nacionalnim arhitektonskim konkursima, pokretuo Stattwerk. Ova nemačko-srpska arhitektonska firma, realizovaće projekat prvog zelenog, energetski efikasnog solitera na Zelenom vencu. Pobedniča rešenja možete videti ovde.

Foto: Đorđe Bošković

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *