Aktuelno

Zgrada Jugoexporta postaje hotel sa 4+ zvezdice

Velelepno zdanje u Kolarčevoj ulici u Beogradu prodato je Petru Matijeviću za 7,4 miliona evra.

Jedna od najlepših zgrada u Beogradu, koju je projektovala beogradska filijala češkog preduzeća Matija Bleh, konačno je dobila svog vlasnika. Nakon bankrota Jugoexporta, ova zgrada iz 1923. godine dugo je tražila kupca sa cenom od 20 miliona evra. Međutim, sada ju je kupio novosadski biznismen Petar Matijević za tri puta nižu cenu i od nje će napraviti hotel Centar-Beograd, prenosi Dnevnik.

Reprezentativna palata sa podrumom, prizemljem, mezaninom, tri etaže i uvučenim spratom izvedena je u duhu akademizma.

 

Matijević je već vlasnik hotela u centru Novog Sada kao i u Zrenjaninu. Novi hotel useliće se na mesto bivše zgrade Jugoexporta na luksuznoj lokaciji – u samom centru Beograda.

Kako se navodi, investicijom od 4 miliona evra ova zgrada biće pretvorena u hotel sa 4 plus zvezdice.

Od banke do hotela

Pre drugog svetskog rata, zgrada u Kolarčevoj ulici bila je filijala Jugoslovenske banke. Odlukom suda iz 1947. godine zgrada je konfiskovana i tada je osnovan Jugoexport. Međutim, kako navode u Agenciji za restituciju zahteva za povraćaj imovine nije bilo.

Reprezentativna palata sa podrumom, prizemljem, mezaninom, tri etaže i uvučenim spratom izvedena je u duhu akademizma. Arhitektonska plastika na zdanju rad je vajara Kirila Pavijka iz Praga. Zaštićena zgrada u okviru celine Stari Beograd prostire se na 5.505 kvadrata. Sasvim dovoljno za dobar prestonički hotel…

Naslovna fotografija: Google Street

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *