Odlična ideja da zarađujete od viška prostora u dvorištu; Foto: Wittman Estes Architecture + Landscape
Aktuelno

Kako od viška prostora u dvorištu zarađuju stanovnici Kalifornije

Vlasnici dvorišta u San Francisku mogu mesečno da zarade čak 1.698 dolara!

U cilju stvaranja novih pristupačnih stambenih jedinica kalifornijska start-up kompanija Rent the Backyard ima zanimljivu ideju za rentiranje dvorišta. Naime, njihova ideja je da od vlasnika kuća u gusto naseljenim gradskim četvrtima iznajmljuje višak dvorišta. Kompanija u njemu postavlja svoj montažni objekat za koji samostalno pribavlja dozvole i na kraju isplaćuje vlasnicima kuća 50% novca od profita dobijenog njegovim iznajmljivanjem. Moramo priznati, zaista zanimljiv poslovni plan koji bi mogao da obezbedi mesto za stanovanje mnogim ljudima koji su često u bezizlaznoj situaciji u prenaseljenim i preskupim gradovima za život.

Kuća se postavlja na placu površine 10×10 metara; Foto: Wittman Estes Architecture + Landscape

U dvorištu se postavlja montažna kuća, a vlasniku placa isplaćuje se 50% novca od profita dobijenog njenim izdavanjem.

Širom sveta, veliki gradovi se bore s nedostatkom stambenih jedinica, što je posledica masovnih migracija u urbane sredine. Tako je u Los Anđelesu u periodu od 2015. do 2017. godine zabeležen porast broja zahteva za građevinsku dozvolu od neverovatnih 2.000 posto! Samim tim, tema pristupačnog smeštaja postaje goruća jer cene nekretina rastu vrtoglavnom brzinom, piše Dwell.

Izgradnju dodatnih stambenih jedinica prati zahtevna birokratija i veliki troškovi, tako da alternativna rešenja izgradnje mobilnih objekata mogu biti spas za mnoge.

Karbonski neutralne kuće

Rent the Backyard na svom projektu sarađuju sa firmom NODE koja se bavi proizvodnjom održivih, karbonski neutralnih kuća, koje se pritom mogu podići za samo jedan dan.

Pitate se kako je rešen komunalni aspekt? Mini-kuća se priključuje na glavni objekat, sa svim potrebnim meračima za količinu potrošnje vode, struje i gasa.

Uvek ima kvaka

Rent the Backyard će svoje prve objekte postaviti u narednim nedeljama. Za sada svoje dvorište mogu iznajmiti samo stanovnici nekoliko kalifornijskih gradova, a najviše će moći da zarade vlasnici dvorišta u San Francisku –  čak 1.698 dolara mesečno! Potrebno je da imate imate viška placa minimalne dimenzije 10×10 metara.

Ugovor po principu „ključ u ruke“ ima jedno važnu napomenu: ako odlučite da u međuvremenu prodate kuću, plaćaćete naknadu do preostalog perioda koji je definisan ugovorom na 30 godina.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *