Pešačkim stazama do većih cena nekretnina; Foto Adi Constantin on Unsplash
Urbanizam

Istraživanje pokazalo da pešačke staze u gradovima povećavaju cene nekretnina

U zgradama koje se nalaze u delovima grada koji imaju dobro razvijenu pešačku mrežu, mnogo je bolja prodaja i iznajmljivanje prostora u odnosu na one četvrti koje prednost daju automobilima.

Pešačenje svakako ima višestruke koristi po pitanju kvaliteta života, ali i dobro organizovana mreža pešačkih staza utiče da su objekti različitih namena dostupniji što se automatski odražava i na zadovoljstvo građana.

Imajući ovo u vidu, stručnjaci iz Centra za nekretnine i Univerziteta Džordž Vašington, koji je situirani u američkoj prestonici, nastoje da utvrde uticaj pešačkih mreža u urbanim područjima na razvoj i funkcionisanje grada. Oni su definisali WalkUP kao mernu jedinicu u ovom sistemu.

Prodaja nekretnina ide mnogo bolje u odnosu na one četvrti koje prednost daju automobilima.

Prema njihovim izveštajima, u zgradama koje se nalaze u delovima grada koji imaju dobro razvijenu pešačku mrežu, mnogo je bolja prodaja i iznajmljivanje prostora u odnosu na one četvrti koje prednost daju automobilima, piše Curbed.

Gradovi sa najvećim procentom WalkUP u Americi su: Njujork, Denver, Boston, Vašingon, San Francisko i Čikago. Detroit se nalazi čak na 23. mestu. Međutim, trenutna ulaganja u pešačke zone u Detroitu su najveća u Sjedinjenim Američkim Državama. U periodu od 2010. do 2018. godine Detroit je najviše radio na ovom polju urbanizacije.

Trend izgradnje biciklističkih i pešačkih staza, zajedno sa zelenim površinama, nešto je što bismo voleli da vidimo i u našim gradovima.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *