Foto: Screenschot/Google Earth
Urbanizam

Pored Novkabelove kule u Novom Sadu planirana izgradnja tri poslovne osmospratnice

Na površini od 14.700 kvadrata trebalo bi da niknu tri lamele sa poslovnim prostorima, lokalima komercijalno-poslovne namene, restoranom…

Na lokaciji smeštenoj pored nedavno potpuno rekonstruisane, čuvene Novkabelove kule „Era“ u Industrijskoj zoni u Novom Sadu, gradiće se tri poslovne zgrade sa po osam spratova.

Kako se može videti u urbanističkom projektu koji se od petka nalazi na javnom uvidu, objekti će biti sagrađeni na trenutno neuređenoj zelenoj površini Novkabelovog kompleksa, uz Industrijsku ulicu.

Površina koja je obuhvaćena planom je veća od 14.700 kvadratnih metara. Projekat potpisuje urbanista Rade Avramov iz novosadskog biroa „A.R.HITEKT 5“.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Objekti će biti sagrađen na trenutno neuređenoj zelenoj površini uz Industrijsku ulicu; Foto: Screenshot/Google Earth

Poslovni prostor za više od 1.400 ljudi

Nakon revitalizacije kule „Era“, jednog od simbola novosadske modernističke arhitekture, Novkabelov kompleks nastavlja da se oživljava, te se u njemu sada planiraju zgrade visine 34 metra u kojima će raditi više od 1.400 ljudi.

Takođe, predviđa se da zgrada sa osmospratnim lamelama A i B izgleda kao da je postavljena na postamentu, koji će imati prizemlje i jedan sprat. Iznad toga se formiraju kule istih dimenzija i proporcija, ali različite fasade.

Objekat sa lamelom C će se nalaziti između kule-lamele A i već postojeće kule upravne zgrade Novkabela (sadašnja zgrada M&I Systems Group).

Projekat predviđa da u okviru objekta bude smešteno 40 poslovnih prostora, četiri lokala komercijalno-poslovne namene, restoran i ostali prateći sadržaji, piše 021.rs.

Šira situacija

U središnjem delu svake od kula nalazi se jezgro sa vertikalnim komunikacijama, instalacijama i sanitarnim prostorijama.

Kako se navodi u projektu, u prizemlju se nalaze foajei – nezavisni pristupi poslovnim prostorima na višim etažama, preko kojih se pristupa jezgrima sa vertikalnim komunikacijama i restoranu u centralnom delu prizemlja.

Vertikalne komunikacije se pružaju od nivoa podruma do nivoa osmog sprata.

Poslovni prostor na višim etažama koncipiran je takođe u formi otvorenog plana. Kancelarije imaju prirodno provetravanje i osvetljenje, dok se u središnjem delu svake od kula nalazi jezgro sa vertikalnim komunikacijama, instalacijama i sanitarnim prostorijama.

Na krovu svake od kula planiran je smeštaj mašinskih-termotehničkih i drugih neophodnih instalacija.

Situacioni prikaz uređenja prostora i regulacija

Predviđena 223 parking mesta

Lamele A i B imaće gotovo 12.700 kvadratnih metara, dok će lamela C imati više od 5.400 m². Prva faza predviđa izgradnju lamela A i B, dok će se lamela C graditi u drugoj fazi.

Oko objekata će biti izgrađena 223 parking mesta, od čega je 13 predviđeno za osobe sa invaliditetom, a šest će biti opremljeno punjačima za električne automobile.

Ovaj urbanistički projekat nalazi se na javnom uvidu do 24. avgusta, a može se pogledati na sajtu Grada Novog Sada.

Grafički prilozi

Šira situacija
Šira situacija
Situacioni prikaz uređenja prostora i regulacija
Situacioni prikaz uređenja prostora i regulacija
Nivelacioni plan i saobraćajna infrastruktura
Nivelacioni plan i saobraćajna infrastruktura
Prikaz komunalne infrastrukture sa priključcima na komunalnu mrežu
Prikaz komunalne infrastrukture sa priključcima na komunalnu mrežu

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *