Urbanizam, Zelena gradnja

Milano transformiše zapuštene gradske zone u ekološke filtere

Novo zelene površine hladiće tople vetrove sa jugozapada, dok će novi vodotokovi čistiti regiju od zagađivanja i omogućavati prijatnu mikroklimu.

Arhitektonska firma OMA i lokalni arhitektonski biro Laboratorio Permanente osvojili su konkurs za transformaciju dva železnička dvorišta u Milanu, i kroz projekat nazvan Klimatski prečišćavači trebalo bi da stvore nove gradske zone koje će pozitivno uticati na ekologiju grada.

Plan je zasnovan na korišćenju snage biljaka i vode u čišćenju okruženja, ali i organizovanju rekreativnih prostora koji bi doprineli kvalitetnijem životu stanovnika Milana ali i dodatnom hlađenju grada.

Nove zelene površine uticaće na hlađenje toplih vetrova sa jugozapada, a ujedno će se smanjiti i zagađenje vazduha u ovoj zoni.

Projekat Klimatskih prečišćavača podrazumeva transformaciju nekadašnjeg severnog železničkog čvorišta Scalo Farini, površine 468.000 kvadratnih metara, dok je druga lokacija Scalo San Cristoforo, površine 140.000 kvadratnih metara, koja se nalazi na jugu Milana.

Arhitekte su Scalo Farini u projektu označili kao zelenu zonu koja će imati prostrane zelene površine koje će uticati na hlađenje toplih vetrova sa jugozapada, a ujedno će se smanjiti i zagađenje vazduha u ovoj zoni.

Nove vodene površine

Scalo San Cristoforo je označena kao plava zona u skladu sa budućom namenom prostora. Naime, projekat predviđa da se u ovoj zoni organizuje linearni vodeni tokovi koji će čistiti ovu regiju od zagađivanja i koji će omogućiti prijatnu mikroklimu.

Grad 21. veka, koji ima nezajažljive potrebe za električnom energijom, mora da prevaziđe principe koji obeležavaju urbani razvoj još od klasične ere.

„U trenutku kada se dešavaju dramatične transformacije životne sredine i kada je prisutna konstantna ekonomska neizvesnost, naši prioriteti se menjaju. Grad 21. veka, koji ima nezajažljive potrebe za električnom energijom, mora da prevaziđe principe koji obeležavaju urbani razvoj još od klasične ere.“, istakao je Ippolito Pestellini Laparelli iz arhitektonske firme OMA za Inhabitat.

Kako bi se nove zone što bolje prilagodile uslovima života u budućnosti, samo će primarni elementi novog projekta biti fiksni, što uključuje vodene tokove, zelenilo i mostove, dok će ostatak sadržaja na lokaciji zavisiti od budućeg ekonomskog razvoja grada.

Rendering: OMA, Laboratorio Permanente

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *