Konkursi

Pobednička rešenja prvog zelenog solitera u Beogradu

Studio Living Future Green kao i studentski tim kojeg čine Tina Urošević, Stevan Simović i Uroš Marković pobedili su na konkursu za balkanski eko-centar na Zelenom vencu.

Stattwerk d.o.o. proglasio je pobednike dva nacionalna arhitektonska konkusa i njihove ideje za budući balkanski eko-centar na Zelenom vencu. Najbolje među više od 200 učesnika, koji su dali svoje viđenje prvog zelenog, energetski efikasnog solitera u Srbiji, birao je međunarodni žiri, sastavljen od univerzitetskih profesora, arhitekata i stručnjaka za održive izvore energije.

1. nagrada: Living Future Green

U kategoriji diplomiranih arhitekata, 1. nagradu u iznosu od 10.000 evra, osvojio je projekat studija Living Future Green. Među studentskim radovima se najviše istaklo rešenje tima sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u sastavu: Tina Urošević, Stevan Simović i Uroš Marković.

Drugo, treće i četvrto plasirana rešenja, prema oceni žirija, jednako su dobro odgovorila na pojedinačne zahteve konkursa, pa je doneta odluka da se dodele tri jednako vredne druge nagrade (po 2.500 evra), a samim tim povećan je i ukupan fond nagrada. Drugo mesto dele studio React, Ured studio i Jelena Milošević sa saradnicima. Novčane nagrade (po 500 evra) dobilo je još šest timova – finalista.

Pobednički tim: Living Future Green

Studentske nagrade

Drugu nagradu osvojili su studenti Dragan Vuković i Stevo Marijanović, a treću Jegor Aleksić i Filip Radaković. Prvonagrađeni studentski rad dobio je novčanu nagradu od 1.500, dok su drugo i treće plasirani nagrađeni sa po 500 evra. Stattwerk je dodelio i dve pohvale za izuzetan trud i pokazanu kreativnost Fedoru Juriću i Mirku Milanoviću.

Stattwerk će, takođe, odabrati i troje studenata koji će imati plaćenu praksu u ovom arhitektonskom birou, pa će samim tim dobiti priliku da rade upravo na projektu prvog zelenog solitera u Srbiji.

1. nagrada u kategoriji studenata: Tina Urošević, Stevan Simović i Uroš Marković

„Ukupan nagradni fond konkursa iznosio je 23.000 evra. Novčane nagrade, kao i sami konkursi, tu su da daju podsticaj ovdašnjim arhitektama i pripadnicima srodnih profesija da razmišljaju i ubuduće o zelenoj, održivoj arhitekturi, i to ne samo kao o trendu, već prevashodno kao o suštinskoj potrebi društva“, dodaju iz Stattwerka.

Konkurs za profesionalce je bio anketnog karaktera, a od učesnika se očekivalo da ponude projekte koji uključuju zelene fasadevertikalne bašte i korišćenje obnovljivih izvora energije, koji mogu obezbediti maksimalnu energetsku efikasnost objekta. Studenti su se bavili dizajnom fasade ovog pionirskog projekta. Pravo učešća imali su svi koji poseduju srpsko državljanstvo ili studiraju, odnosno rade, na teritoriji Republike Srbije.

Nagrađeni studenti

Projekat 2018. godine

Radove učesnika konkursa ocenjivali su: Alfredo Penjafiel, arhitekta, studio „Roomz Architects“ (Nemačka/Španija), predsednik žirija, Manfred Norbert Fiš, profesor i direktor Instituta za energetski dizajn, solarne tehnologije i upravljanje tehnologijama zgrada Arhitektonskog fakulteta Tehničkog univerziteta u Braunšvajgu (Nemačka), Florijan Daner, arhitekta, studio „Danner Yildiz Architekten“ (Nemačka), Harald Maj, dizajner enterijera, studio „Mayonzepte“ (Nemačka), Vladan Đokić, dekan Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Budimir Sudimac, profesor Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Ivana Miškeljin, profesorka Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, kao i Stattwerk d.o.o. – tim inženjera i kreativaca.

Kreativni tim Stattwerk će uzeti u razmatranje sve dobre ideje predstavljene u konkursnim radovima. Konačni projekat Stattwerk balkanskog eko-centra biće predstavljen početkom 2018. godine.

Foto: Đorđe Bošković; naslovna fotografija: 1. nagrada, Living Future Green

Kad ste već ovde:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *