Onako kako se roba inače prodaje na pijaci u ovom vojvođanskom mestu, sada je dobilo svoju arhitektonsku formu.

Tim arhitekata kojeg čine Jelena Jelačić, Tijana Radovanović, Aleksa Bekić i Pavle Nikolić osvojili su prvo mesto na konkursu Nova mesta za lokaciju Kovilj, a njihovo rešenje drive-thru pijace je zaista specifično. Zapravo, ono se oslanja na naviku Koviljčanina da kupuju iz gepeka automobila pa su zato oni ponudili rešenje koje artikuliše potrebe i aktivnosti stanovnika a pritom ne šteti okolnom parku.

I pijaca i park u suživotu

Kako bi se sprečilo zakrčenje ulice za vreme pijačnog dana, za „pijačnu ulicu“ izabrana je ona koja se proteže donjom ivicom parka.

 

„Nakon obilaska lokacije u toku pijačnog dana, glavni utisak formiralo je haotično kretanje meštana, automobili duž ulice iz kojih su proizvodi direktno prodavani, dok je obližnja pijaca skoro potpuno prazna sa svega par iskorišćenih tezgi.“, navodi se u rešenju pobedničkog tima.

Iz priče sa stanovnicima, dobili su informacije kako okakav vid funkcionisanja pijace postoji već trideset godina, i kako je glavna ulica uvek bila mesto prodaje iako za to postoje tezge predviđene na drugoj lokaciji. Šta više, samo parking mesto se naplaćuje isto kao iznajmljivanje tezge što dovodi do toga da se parking posmatra kao pijačno mesto.

Koncept parking pijace i uređenja parka

Svesni ovih činjenica, autori Drive-thru pijace bazirali su koncept na istom sistemu koji je očigledno meštanima blizak i koji se pokazao efikasnim dugi niz godina. Kako bi se sprečilo zakrčenje ulice za vreme trajanja pijačnog dana, a kako bi se aktivnosti zadržale u centru naselja, za „pijačnu ulicu“ izabrana je ulica koja se proteže donjom ivicom parka. Projektujući je kao integrisanu ulicu, s velikim brojem parking mesta, obezbeđeno je da se prodaja odvija ne ometajući dešavanja u glavnoj ulici u naselju.

Od barikade do tezge

U okviru samih parking mesta nalaze se barikade koje sprečavaju nepropisno parkiranje, ali takođe sadrže dodatke koji omogućavaju da se pomenuta barikada lako transformiše u malu tezgu. Pored pomenutog vida tezgi, u istoj ulici postojao bi i par regularnih tezgi namenjenih ljudima koji nemaju automobil ili iz drugih razloga ne žele da koriste sistem parking pijace.

Parking barikada se lako transformiše u malu tezgu

Zelena oaza

Na mestu gde se spomenuta ulica spaja s glavnom ulicom bila bi postavljena česma koja bi služila kao granica ovog, tako i parkovskog prostora koji se pruža na ostatku lokacije.

Kako u ovom trenutku prodajne aktivnosti, koje se na ovom prostoru dešavaju svega par sati nedeljno, dovode do potpunog zanemarivanja parka i nemarnog ponašanja, zbog čega je sam prostor parka devastiran, tim se odlučio za jasno razdvajanje parkovskog prostora od pijačnog sistemom pešačkih staza i zelenih ostrva.

U okviru parka uređen je pristup spomeniku i formiran je novi trougaoni plato koji bi vizuelno trebao da stvara vezu s platoom ispred biblioteke. Ostatak površine parka bio bi revitalizovan, ostavljajući utisak svojevrsne zelene oaze.

Win-win rešenje

Cilj tima bio je da artikulacijom potreba i aktivnosti stanovnika Kovilja ovaj prostor bude prilagođen njima, uz ponuđeno rešenje koje pored toga što nudi da se pijačni dan odvija na specifičan način na koji su to navikli, to ne šteti parku u neposrednoj blizini. Obnavljanjem parka i mobilijara u njemu bilo bi formirano centralno jezgro mesto okupljanja koje bi meštani aktivno koristili.

Lokacija

Ovaj rad osvojio je prvu nagradu na konkursu Nova mesta za lokaciju Mesne zajednice Kovilj a koji je sprovelo Društvo arhitekata Novog Sada. Projekat Fondacije Novi Sad 2021 pokrenuo je proces uređenja malih javnih površina u Mesnim zajednicama i prigradskim naseljima u Novom Sadu, a najavljen je kao prvi infrastrukturni projekat predviđen za realizaciju u sklopu Novog Sada kao Evropske prestonice kulture 2021. godine.

Foto: DANS

Kada ste već tu, pročitajte i ovo: