Građevinarstvo, Prezentacije

Prednosti primene novih tehnologija u niskogradnji

Održan Prvi međunarodni simpozijum u oblasti niskogradnje – ViaCalco Balkan.

Upotrebom novih tehnologija smanjuje se i utiče na uštedu prirodnih resursa i redukciju ukupnih troškova prilikom buduće izgradnje, zaključeno je na prvom međunarodnom simpozijumu – ViaCalco Balkan, u organizaciji kompanije Carmeuse Srbija i Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

ViaCalco-predavanje-1

Ovom prilikom istaknuti profesori iz Evrope razmenili su iskustva i znanja na temu primene novih tehnologija u oblasti niskogradnje u Srbiji i regionu.

„Čast nam je i zadovoljstvo što smo uz podršku Građevinskog fakulteta u Beogradu po prvi put organizovali ovaj simpozijum, imajući u vidu da je oblast niskogradnje, tačnije izgradnje puteva, autoputeva i železnica, izuzetno značajna kako za Srbiju, tako i za region. Na ovaj način želeli smo da, kroz iskustva renomiranih svetskih profesora, pokažemo inovativna rešenja koja donosi primena novih tehnologija.“

Kao vodeći proizvođač kreča u svetu, Carmeuse snabdeva ključne industrije u Srbiji, a dolaskom u Srbiju kroz saradnju sa akademskom zajednicom želimo da doprinesemo i nauci, kako bi ovo polje napredovalo u budućnosti.

– rekao je Džulijan Denvers, potpredsednik za sektor prodaje i marketinga kompanije Carmeuse u Evropi.

„Na ovim prostorima se u većini slučajeva primenjuje tradicionalna metoda, koja podrazumeva iskop i odvoz zemljišta, kao i donošenje novih agregata. Pored toga što je ovo jedna od najskupljih metoda, ona takođe ima i negativan uticaj na očuvanje životne sredine zbog potrebe za odlaganjem otpada i transporta.“

Upotrebom novih tehnologija ostvaruju se značajne uštede uz maksimalan učinak, pri čemu se postižu održivi rezultati.

– rekao je prof. Jan Maertens, Katolički univerzitet Leuven, Belgija, odeljenje za građevinu, niskogradnja, ispitivanje zemljišta.

ViaCalco proizvod kompanije Carmeuse za zemljište i jačanje nasipa predstavlja vezivo na bazi kreča, koje u veoma kratkom roku, svojom reaktivnošću postiže značajne rezultate, te dugoročno utiče na ključne parametre samog zemljišta. ViaCalco tretman zemljišta nudi i obezbeđuje pre svega velike uštede sa ekonomskog aspekta na sam projekat.

Prvi međunarodni simpozijum – ViaCalco Balkan okupio je predavače iz Italije, Belgije i Mađarske, kao i domaću stručnu javnost. Simpozijum ima za cilj da kreira forum za razmenu iskustava i znanja sa renomiranim međunarodnim ekspertima za oblast niskogradnje i primenu novih tehnologija u ovoj oblasti.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *