Konkursi

Pobednici urbanističko-arhitektonskog konkursa Nova mesta

Proces uređenja javnih prostora pod nazivom Nova mesta, dobio je i svoje prvo finale.

Na konferenciji za medije održanoj u Svečanoj sali Gradske kuće u Novom Sadu, na kojoj su se javnosti obratili Darko Polić, predsednik žirija i član Radne grupe za infrastrukturu i kapitalna ulaganja i Slobodan Jović predsednik Društva arhitekata Novog Sada, proglašena su najbolja i nagrađena arhitektonsko-urbanistička rešenja.

Sremska Kamenica

Pobedničko rešenje Sremska Kamenica

Za arhitektonsko rešenje na lokaciji Sremska Kamenica, prvu nagradu dobila je grupa autora: Doc dr Malina Čvoro, d.i.a., Doc dr Saša Čvoro, d.i.a., Slobodan Peulić, d.i.a., Maja Medić, student, Neda Medić, student, Nebojša Jeremić, student.

Za istu lokaciju pohvaljena su dva rada: studenta Đorđa Ilića, i grupe autora: Dragan Marinčić, Aleksandra Marinčić, Ana Gojković.

Telep, Novi Sad

Pobedničko rešenje Telep

Arhitektonsko rešenje predloženo za otkup sa preporukom za realizaciju za lokaciju Telep, poslala je organizacija iz Republike Srpske, Polygon workshop: Emina Alić, Jasmin Sirčo, Berina Šahinović-Sulejmanović i Adina Šahinović.

Prva nagrada za istu lokaciju dodeljena je Tijani Miljić, a pohvale su dobili Fedor Jurić i Albert Topić, kao i Jovana Laketić i Sanja Đurđević.

Kovilj

Pobedničko rešenje Kovilj

Projekat odabran za otkup za lokaciju Kovilj sačinila je grupa autora: Janja Franeta, Veljko Ćirić, Bojana Puzić i Natalija Ristanović, dok je prvu nagradu dobio projekat Jelene Jelačić, Tijane Radovanović, Alekse Bekića i Pavla Nikolića.

Pohvala za realizaciju preuređenja anketne zone lokacije u Kovilju dobila je grupa autora: Marijana Simić, Vesna Trbić, Ivan Simić, Olivera Petrović, Tihomir Dičić i Kristina Verušeski, a pohvaljen je i rad Igora Rajkovića.

Detelinara, Novi Sad

Pobedničko rešenje Detelinara

Za lokaciju Detelinara za otkup je odabran rad Đorđa Ilića, prvu nagradu dobili su Fedor Jurić i Albert Topić, a pohvaljen je tim autora: Janja Franeta, Veljko Ćirić, Bojana Puzić i Natalija Ristanović.

Nagrada publike

Nagrada publike

Nagrada publike, odnosno Novosađana koji su glasali, pripala je Miljani Janković i Neveni Kunčak za lokaciju Detelinara.

Model za uzor

Samu metodologiju korišćenu u projektu Nova mesta obrazložio je Darko Polić i naveo da su sprovedeni postupci anketiranja, ispitivanja putem fokus grupa, javnog pozivanja, primanja pristiglih radova, rada žirija i selekcije i vrednovanja radova, a ono što sledi jeste realizacija tj. sređivanje javnih prostora. Pored toga, Polić je napomenuo da je ovo model koji je prvi put na ovaj način sproveden u Novom Sadu i Srbiji iz ugla struke i proglasio pobedničke radove.

Slobodan Jović iz Društva arhitekata Novog Sada govorio je o uključenosti udruženja DANS u proces stvaranja Novih mesta, kao i načinu sprovođenja konkursa. Jović je podsetio prisutne da su članovi žirija činile istaknute arhitekte i urbanisti iz Srbije i regiona: dr Darko Polić, dipl.inž.arh., doc. dr Pavle Stamenović, dipl.inž.arh., doc. dr Rene Lisac, dipl.inž.arh., Vera Golubović, dipl.inž.arh. i sociolog, i Dejan Mitov, dipl.inž.arh.

Jović je izrazio veliko zadovoljstvo što je stigao zavidan broj predloga iz zemalja u regionu i time podigao značaj celog procesa odabira i selekcije. Jović je naveo i da je ukupan broj radova pristiglih na konkurs iz zemlje i regiona 57.

Brojna uređenja i rekonstrukcije javnih prostora, takozvanih Novih mesta za susrete građana i priređivanje kulturnih sadržaja, deo su priprema za 2021. godinu kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture.

Foto: Novi Sad 2021

Kada ste već tu, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *