Skulptura „Oblak“ autora Branislava Nikolića; Izvor: Fondacija Novi Sad 2021 – EPK
Konkursi

Oblak nad Distriktom: Skulptura od terakote i čelika za novosadski centar kreativnih industrija

Osmišljena u formi fabričkog dimnjaka iz kog kulja dim, skulptura izmešta posetioce Distrikta u doba intenzivne industrijalizacije Novog Sada početkom prošlog veka.

Na vajarsko-arhitektonskom konkursu za idejno rešenje izrade skulpturalnog dela u okviru urbanističkog rešenja novosadskog Distrikta, popularne „Kineske četvrti“, koji je pokrenut na inicijativu Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” i Centra za likovnu i primenjenu umetnost „TERRA”, izabrana je skulptura „Oblak” autora Branislava Nikolića.

Na konkurs otvoren 1. januara ove godine pristiglo je ukupno 13 rešenja, koja je trebalo da budu koncipirana tako da obuhvate prostorni i istorijski kontekst Distrikta, kao mesta koje baštini stogodišnje industrijsko nasleđe, ali i njegovu buduću namenu, odnosno novi centar kreativnih industrija, koji realizovan zahvaljujući obnovi u okviru projekta Evropske prestonice kulture.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Pogled iz vazduha na novosadski Distrikt na Limanu; Foto: Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”

Fabrički dimnjak kao simbol industrijalizacije

Kako se navodi na sajtu Fondacije, skulptura „Oblak” Branislava Nikolića predstavlja misaonu i organsku dopunu novog koncepta za revitalizaciju prostora Distrikta.

Osmišljena u formi fabričkog dimnjaka iz kog kulja dim, skulptura svojom formom izmešta posetioce Distrikta u istoriju ovog prostora obeleženog intenzivnom industrijalizacijom Novog Sada početkom dvadesetog veka.

Terakota i čelik bili su nosioci razvoja grada, prateći njegov stalni napredak kroz decenije.

Njena svedenost nedvosmisleno komunicira sa nasleđem, privlači poglede i poziva na dijalog. Izgrađen u kombinaciji terakote i čelika, „Oblak” će dokumentovati istoriju Distrikta, povezujući prošlost i sadašnjost.

„Dva dominantna materijala, terakota i čelik, bili su nosioci razvoja grada, prateći njegov stalni napredak kroz decenije“ – navodi se u saopštenju.

Skulptura svojom formom izmešta posetioce Distrikta u istoriju ovog prostora; Izvor: Fondacija Novi Sad 2021 – EPK

Širok spektar kriterijuma

Stručni žiri koji je okupio profesore Univerziteta u Novom Sadu, predstavnike Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, kao i predstavnike Centra za linkovnu i primenjenu umetnost „TERRA”, doneo je odluku da pobedničko rešenje bude skulptura „Oblak” Branislava Nikolića jer je na postavljene kriterijume odgovorilo sa najvećim brojem bodova.

Kriterijumi su, u ovom slučaju, bili koncepcijski odnos prema temi i materijalizacija koncepta, kvalitet rešenja u odnosu prema temi, značenjski i namenski kvaliteti rešenja, originalnost ideje, uverljivost i komunikativnost rešenja, estetski, likovni i oblikovni kvaliteti rešenja, poznavanje materijala i izrade dela u mediju terakote, kvalitet tehničko-tehnoloških karakteristika rešenja, materijalizacije, kao i buduće eksploatacije i održavanja.

Među kriterijumima su se našli i kvalitet rešenja u odnosu na kontekst – u neposrednom i širem okruženju, kulturnom nasleđu i specifičnostima prostora kome će javna skulptura pripadati i u okviru kog će se tumačiti, tehničke mogućnosti predloženog rešenja za realizaciju i izvodljivost rešenja, kao i uverljivost argumentacije – jasnoća saopštavanja kroz grafičke priloge.

Pobedničko rešenje je na postavljene kriterijume odgovorilo sa najvećim brojem bodova; Izvor: Fondacija Novi Sad 2021 – EPK

Prirodni sled daljeg razvitka kompleksa

Da podsetimo, povod za raspisivanje ovog konkursa bila je urbanistička intervencija u javnom prostoru koja podrazumeva postavljanje skulpturalnog dela, a na lokaciji koja pretenduje da postane najvibrantniji centar kreativnih industrija u regionu.

„Revitalizacijom prostora Distrikta, nekada nebezbedni prostori danas su centar savremenog stvaralaštva, gde se paralelno sa obnovom uveliko realizuju različiti sadržaji, a brojne organizacije i samostalni umetnici su dobili novi dom“ – saopšteno je iz Fondacije.

Kako se dodaj, paspisivanje konkursa predstavlja prirodni sled daljeg razvitka kompleksa Distrikta i umrežavanja sa regionalnim partnerima te jačanja veza među njima.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

Ostavite odgovor

Obavezna polja *