FPU se seli na atraktivnu lokaciju
Konkursi

Konkurs za novu zgradu FPU u Karađorđevoj ulici u Beogradu

Idejno rešenje za novu zgradu Fakulteta primenjene umetnosti možete poslati do 11. februara 2022. godine, a nagradni fond je 40.000 dolara.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uz podršku UNDP i Udruženjem arhitekata Srbije raspisalo je javni, otvoreni, jednostepeni, arhitektonski konkurs za idejno rešenje nove zgrade Fakulteta primenjene umetnosti u Karađorđevoj 15 u Beogradu.

Povod za raspisivanje konkursa je potreba za unapređenjem i jačanjem kapaciteta univerzitetskog obrazovanja izgradnjom novih, rekonstrukcijom postojećih objekata i njihovim opremanjem koja je identifikovana i analizirana kroz projekat „Unapređenje i jačanje kapaciteta univerzitetskog obrazovanja“.

Cilj konkursa je da se, u skladu sa konkursnim zadatkom, programskim zahtevima, značajem i potencijalima lokacije, izabere najkvalitetnije arhitektonsko-urbanističko rešenje novog objekta za potrebe Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, koje korespondira sa okruženjem, prilagođeno je vrednostima ambijenta i koje odgovara funkcionalnim potrebama ove institucije.

Na najatraktivnijem prostoru Beograda

Lokacija na kojoj je planirana izgradnja nove zgrade FPU nalazi se u užem centru Beograda, u ulici Karđorđevoj, na Savskoj padini, u neposrednom zaleđu priobalja desne obale reke Save. Zona planirane izgradnje pripada Celini Stari Beograd – prostoru koji svedoči o kontinuitetu postojanja urbanog naselja od rimskog perioda do danas i istorijskom razvoju i rastu grada i u okviru njega, celini Kosančićev venac.

Fakultet primenjenih umetnosti smestiće se u Karađorđevoj ulici koja je nedavno rekonstruisana.

Po urbanim karakteristikama, tipologiji izgrađenosti, spomeničkim, ambijentalnim i drugim vrednostima, ovo područje predstavlja najsloženiji i najatraktivniji prostor Beograda. Sa aspekta kulturnog nasleđa ima nemerljivu vrednost za kulturu i identitet grada, a veliki broj kulturnih dobara svih nivoa zaštite, zaštićenih vizura i uličnih poteza prepoznati su kao celina – trajno dobro Beograda.

Predmetni prostor, iako pripada starom jezgru Beogtrada, u saobraćajnom smislu bitan je za Grad – Karađorđeva ulica, nakon rekonstrukcije (2020.) oslobođena teškog teretnog saobraćaja i dalje je veoma značajna na nivou gradskog putničkog saobraćaja. Savsko pristanište je jedino međunarodno putničko pristanište u gradu, a Brankov most je primarna veza centra grada sa Novim Beogradom, što sve zajedno čini ovo područje izuzetno saobraćajno frekventnim.

Pravila konkursa

Pravo učešća na konkursu u svojstvu autora ima jedno ili više stručnih fizičkih lica sa stečenom visokom stručnom spremom iz oblasti arhitekture bez obzira na njihovu teritorijalnu pripadnost i njihove lične osobine uz uslov učešća da barem jedan od autora konkursnog rada poseduje odgovarajuću licencu za izradu tehničke dokumentacije za oblast arhitekture. Ostali autori u timu mogu biti arhitekti, urbanisti, diplomirani inženjeri arhitekture, master arhitekture ili studenti arhitekture.

Rokovi

 • Početak konkursnog roka: 12.10. 2021.
 • Pitanja u vezi konkursa do: 15.12.2021.
 • Krajnji rok za podnošenje konkursnih radova: 11.02.2022. godine do 23:59 časova (GMT +1).
 • Objavljivanje rezultata konkursa najkasnije do: 28.02.2022. 

Nagrade

 • Prva nagrada 20.000 USD
 • Druga nagrada 10.000 USD
 • Treća nagrada 5.000 USD
 • Dva otkupa od po 2.500 USD

Ukupan fond neto nagrada: 40.000 USD

Žiri

Predsednik žirija:

Članovi žirija:

 • vanr. prof. Aleksandru Vuja, arhitekta
 • prof. Maruša Zorec, arhitekta
 • Marko Stojčić, glavni urbanista grada Beograda
 • prof. Goran Čpajak, dekan Fakulteta primenjenih umetnosti

Konkursna dokumentacija

Konkursna dokumentacija preuzima se besplatno sa web stranice Udruženja Arhitekata Srbije ili linka konkurs-fpu.rs.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

 1. Arhitektica

  Odustao je vidim Vasa Perovic od ziriranja, verovatno je video da nema smisla i da se vec zna pobednik. Pametno

 2. Marko

  Molim vas otkrijte nam tajnu, dobro obavesteni izvore, hoce pobediti neko od onih ko radi ili neko drugi?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *