Sportska sala umesto kasarne na Segedinskom putu; Foto: Google Earth
Konkursi

Subotica dobija novu sportsku halu, traži se idejno arhitektonsko rešenje

Planirani objekat na mestu nekadašnje kasarne trebalo bi da prima minimum 4.500 gledalaca, a rok za slanje radova je 1. februar 2024. godine.

Subotičko „Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje“ raspisalo je na Portalu javnih nabavki konkurs za izradu idejnog rešenja sportskog objekta hale u Subotici.

Predmet konkursa je izrada idejnog arhitektonskog rešenja sportske hale za minimum 4.500 gledalaca za potrebe odigravanja odbojkaških, rukometnih i košarkaških utakmica, kao i drugih dvoranskih sportova, u cilju dobijanja jedinstvenog, uređenog i funkcionalnog prostora.

Nagradni fond opredeljen je u bruto iznosu od 2.950.000 dinara i biće raspodeljen na prvu (1.500.000 RSD), drugu (850.000 RSD) i treću nagradu (600.000 RSD).

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Parcela na prostoru nekadašnje kasarne

Predmetna parcela nalazi se na prostoru nekadašnje kasarne na Segedinskom putu koja je nakon zatvaranja postala vlasništvo Grada Subotice. Na predmetnoj parceli nema izgrađenih objekata i odlikuju je neuređene površine.

Predmetna lokacija je odabrana u skladu sa planskom dokumentacijom po kojoj je dozvoljena izgradnja sportskih objekata na kompleksu Druge kasarne. Blizina glavnih putnih pravaca i uključenja na auto-put samo su neki od parametara koji su uzeti u obzir prilikom izbora lokacije.

Predviđena sportska hala planirana je na KP 17698/9, KO Novi grad, ukupne površine od 30.000 m². Planski osnov za predmetnu lokaciju je Plan detaljne regulacije za delove blokova 16.5 i 17.2 severno od Segedinskog puta u Subotici  i Plan generalne regulacije VI za delove zona „Mali Radanovac“ i „Radanovac“ .

Nakon oduzimanja površine namenjene za regulaciju ulice, prema važećim planskim dokumentima, deo predmetne parcele namenjene za izgradnju sportskog objekta, kao i svih neophodnih sadržaja za funkcionisanje buduće hale iznosiće 26.000 kvadratnih metara.

Ortofoto predmetne lokacije na Segedinskom putu

Kvalitetna priprema investicije

Kako se navodi u priloženoj dokumentaciji, cilj ovog urbanističko-arhitektonskog konkursa je kvalitetna priprema investicije koja bi doprinela razvoju sportske infrastrukture u Subotici.

„U tom smislu osnovni ciljevi su da se napravi preliminarni koncept koji predstavlja najbolje optimalno urbanističko-arhitektonsko rešenje koje će uzeti u obzir dole navedene ciljeve i koje će demonstrirati viziju koja podrazumeva održivost i usaglašenost životne sredine sa elementima buduće gradnje u pogledu kvalitetne organizacije prostora, doživljaja i dopadljivosti objekata, odnosa izgrađene i neizgrađene sredine, ali i ostvarivanja konkretnih ciljeva investitora i destinacije u celini“ – kaže se u Konkursnom zadatku.

Članovi stručnog žirija

 • Relja Kovač, mast. inž. arh. – predsednik žirija – urbanista, „Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje“ Subotica
 • Živka Radulović Ražnatović, dipl. inž. arh. – stručni član – projektant, Arhitektura dizajn studio
 • Docent dr Olivera Dulić – stručni član – Građevinski fakultet, Subotica
 • Prof. dr Milica Vračarić – stručni član – Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad
 • Prof. dr Jelena Atanacković-Jeličić – stručni član – Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad
 • Prof. dr Ljiljana Kozarić, dipl. inž. građ. – stručni član – Građevinski fakultet, Subotica

Konkursni rokovi

Konkurs je otvoren od 10. novembra 2023. godine do 1. februara 2024. godine.

Konkursna dokumentacija, kao i sve neophodne informacije, mogu se preuzeti elektronski, sa zvanične internet stranice Portala javnih nabavki.

Rok za postavljanje pitanja preko Portala javnih nabavki: 6 dana pre isteka roka za podnošenje ponuda – konkursnih radova.

Odgovori na postavljena pitanja biće objavljeni na Portalu javnih nabavki, u rokovima predviđenim Zakonom o javnim nabavkama.

Rezultati konkursa takođe će biti objavljeni na Portalu javnih nabavki, dok će izlaganje konkursnih radova i javna diskusija o rezultatima konkursa biti organizovana u terminu naknadno određenom od strane naručioca – raspisivača.

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

3 komentara

 1. Aurel

  Bolje bi bilo da zavrse halu sportova, dobijemo bezbednije i bolje resene biciklisticke staze-odavno vape staze za obnovom, fasade kuca u centru grada vec pola veka cekaju obnavljanje kao i gradska kuca a i „novo“ staro pozoriste vec trazii popravke na fasadi…
  Lista prioriteta je beskrajna i svakako bi bilo bolje bezbroj drugih stvari uraditi pre nove hale

 2. Milos Miokovic

  …….daj za početak dok ne stigne hala i dok ne stigne asfalt ,naspite kratere sljunkom i tako izravnajte sa asfaltom da ne unistavamo automobile tj budete …

 3. Sloba

  Odavno je to već trebalo Subotici! Još samo da se neko seti starog predloga da se na mestu sadašnje hale uradi zatvoreno klizalište, tj u suštini samo premesti!!

Оставите одговор

Obavezna polja *