Pobedničko rešenje za izgled Depandansa Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Bukovička banja“; Render: Projektni biro Plan
Izdvojeno, Konkursi

Arkade, beli kamen i opeka za depandans bolnice u Aranđelovcu

Arkadama različite širine i visine dobijena je vizuelno prepoznatljiva struktura, dok je, u skladu s preporukama, dimnjak iskorišćen kao liftovsko jezgro.

U Aranđelovcu je nedavno održan konkurs za izradu idejnog rešenja za izgled Depandansa Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Bukovička banja“, na kom je prvo mesto osvojio lokalni projektansko-građevinski biro Plan.

Predstavljajući nam svoj nagrađeni projekat, aranđelovački arhitekti odmah ističu da je postojeća zgrada Specijalne bolnice prepoznatljiva po arkadama na istočnoj fasadi, te je motiv arkada iskorišćen i u projektovanju Depandansa spratnosti Po+P+2 kako bi se ostvarila vizuelno čitljiva celina sa postojećim objektom.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Projektovani depandans je spratnosti Po+P+2; Render: Projektni biro Plan

Kontinuitet graditeljskog nasleđa

Arkade su formirane na južnoj i istočnoj fasadi, prema parku, a protežu se kroz dva sprata, formirajući trem u prizemlju i balkone na prvom i drugom spratu.

„Ponavljanjem motiva arkada ostvaren je kontinuitet graditeljskog nasleđa Parka Bukovičke banje“, zaključuju iz biroa Plan.

Istovremeno, dodaju, nepravilnim rasporedom i arkadama različitih širina i visina, sa ventilisanom kamenom fasadom, jasno je saglediva nova, autentična struktura, vizuelno prepoznatljiva i dopadljiva.

Nepravilan raspored i visina arkada daju objektu vizuelnu prepoznatljivost; Render: Projektni biro Plan

Stepenišno jezgro je postavljeno u staklenom kubusu na fasadi, kako bi dimnjak bio saglediv kako na fasadi, tako i u enterijeru.

Uslovima konkursa i gorepomenutim dokumentima definisano je da se na prostoru sadašnje kotlarnice izgradi Depandans Specijalne bolnice uz obavezu da se uradi totalna rekonstrukcija dimnjaka kotlarnice koji predstavlja landmark.

U skladu sa preporukama, dimnjak je iskorišćen kao liftovsko jezgro. Oko dimnjaka formirano je trokrako glavno stepenište koje povezuje sve etaže.

„Konstrukcija stepeništa je čelična, a gazišta su od kaljenog stakla, kako ne bismo dimnjak ugrozili ni konstruktivno ni vizuelno„, kažu za Gradnju autori.

Dodaju da je stepenišno jezgro postavljeno u staklenom kubusu na fasadi, kako bi dimnjak bio saglediv kako na fasadi, tako i u enterijeru.

Arhitekti su imali obavezu da urade totalnu rekonstrukciju dimnjaka kotlarnice; Render: Projektni biro Plan

Hiperbarična komora i kuhinja u podrumu

U podrumu se nalaze dve celine – deo za hiperbaričnu komoru sa čekaonicom, rezervoarom za kiseonik i ordinacijom za intervencije, te deo za kuhinjski prostor sa magacinima.

Projektovana je i tehnička prostorija za smeštaj instalacija, magacin za veš, magacini hrane i pića, garderoba za konobare i kuhinja, koja je liftom povezana sa restoranom u prizemlju i kafeom na krovnoj terasi.

Glavni ulaz u objekat nalazi se na istočnoj strani. Objektu se pristupa iz parkovskog prostora između Depandensa i Specijalne bolnice preko trema.

Iz ulaznog hola, u kome se nalazi recepcija, pristupa se restoranu, hiperbaričnoj komori u podrumu ili sobama na spratovima. Restoran ima pripadajući trem i staklena fasada se može u letnjim mesecima otvoriti.

Osnova podruma

Pasarela je projektovana od višekomornog termoizoacionog stakla, uz mogućnost otvaranja u letnjim mesecima.

Na severnoj strani nalazi se ekonomski ulaz, odakle se stepeništem i liftom pristupa kuhinji i magacinima u podrumu.

Na severoistočnoj strani nalazi se nadzemna topla veza sa Specijalnom bolnicom. Pasarela je projektovana od višekomornog termoizoacionog stakla, uz mogućnost otvaranja u letnjim mesecima.

Uz hidroterapijski blok D objekta Zatvoreno kupatilo planiran je aneks u vidu vetrobrana, takođe od višekomornog termoizolacionog stakla, kako ne bi vizuelno ugrozio postojeći objekat.

Na tipskom spratu isprojektovano je 18 soba hotelskog tipa i dva apartmana; Render: Projektni biro Plan

Solarni paneli na krovu

Na tipskom spratu isprojektovano je 18 soba hotelskog tipa i dva apartmana. Sobe okrenute ka parku imaju balkone, dok su u sobama ka ulici, na zapadnoj strani, predviđeni francuski balkoni.

Soba najbliža stepeništu na oba sprata prilagođena je potrebama osoba sa invaliditetom. Ukupan projektovanih broj postelja je 80.

Projektovan je ravan krov, u skladu sa uslovima konkursa. Južni deo krova projektovan je kao prohodna krovna terasa, u funkciji otvorene terase restorana i poslastičarnice.

Deo ravnog krova je projektovan kao neprohodan i na toj površini planirano je postavljanje solarnih panela.

Deo krova zamišljen je kao prohodan, dok bi preostali prostor zauzeli solarni paneli

Na spratovima su predviđene velike staklene površine od višekomornog termoizolacionog stakla kako bi se gostima omogućio pogled na park i kako bi se dobio savremeni izgled fasade.

Fasada je, kako navode autori, u skladu sa uslovima konkursa – savremena i od trajnih materijala. Za arkade je predviđena ventilisana kamena fasada.

S obzirom na to da su Aranđelovac i Bukovička banja poznati po manifestaciji „Mermer i zvuci“ i da se u parku nalaze skulpture od belog venčačkog kamena, izabran je beli kamen.

Venci na spratovima su takođe od kamena. U prizemlju u ulaznom holu i restoranu predviđena je staklena fasada od višekomornog termoizolacionog stakla.

Na spratovima su predviđene velike staklene površine od višekomornog termoizolacionog stakla kako bi se gostima omogućio pogled na park, ali i dobio savremeni izgled fasade.

Na ostrvima dobijenim između staza zasađene su niskorastuće biljke; Render: Projektni biro Plan

Estetska vrednost i energetska efikasnost

Na spratovima je takođe predviđena ventilisana fasada, a obloga je opeka. Opeka je korišćena zbog vizuelnog sklada objekta sa rekonstruisanim dimnjakom.

Ova tri materijala korišćena na fasadi izabrani su zbog trajnosti, estetskih vrednosti i energetske efikasnosti, ističu aranđelovački arhitekti.

Predviđeno je termoizolaciono staklo – termopan od 3 sloja stakla od 4 mm, koja su hermetički zatvorena i prostor između njih punjen je argonom. Na ovaj način dobija se veća energetska i zvučna efikasnost, kažu za naš portal autori.

Postojećim stazama lučnog oblika dodate su nove; Render: Projektni biro Plan

Projektom je sačuvano postojeće drveće i predviđena je sadnja novog.

Što se parternog rešenja objekta tiče, zadržane su postojeće staze lučnog oblika i dodate nove staze, a ispred arkada planirane su vodene površine u kojima se arkade reflektuju.

Na ostrvima dobijenim između staza, po obodu su zasađene niskorastuće biljke. Ostrva su ispunjena ukrasnim biljkama, cvećem i šljunkom, u skladu sa ostatkom parka.

Ono što je važno napomenuti, jeste podatak da je prema projektu sačuvano postojeće drveće i predviđena sadnja novog.

Predviđeno je i postavljanje dva tipa klupa za sedenje, kao i dekorativna rasveta – stubovi sa LED rasvetom, ugradna linijska rasveta uz vodene površine i LED rasveta integrisana u klupe.

Grafički prilozi

Osnova podruma
Osnova podruma

Foto-galerija

Pobedničko rešenje za izgled Depandansa Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Bukovička banja“; Render: Projektni biro Plan
Pobedničko rešenje za izgled Depandansa Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Bukovička banja“; Render: Projektni biro Plan

Renderi: Projektni biro Plan

Izabrali smo za vas…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

3 komentara

  1. Anton

    Izuzetno zanimljivo, Svaka cast kolegama.

  2. Zoran

    Bas lepo. Uz ovakav objekat, mozda je moglo drugacije da se resi samo okruzenje (razmisjjam naglas).

  3. miki

    jaoo ja trash obožavam! kitsch i camp su prevaziđeni davno! bravo!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *