Kompleks čine oltar i 14 ritualnih kupatila; Foto: Dominika Sieczkowska
Aktuelno

3D skeniranjem otkriven vodovodni sistem ispod Maču Pikčua

Ceremonijalni vodeni kompleks, napravljen od kamena, sastoji se od glavnog oltara i 14 okolnih kupatila koja su se snabdevala vodom iz „svete reke“ Urubamba. 

Maču Pikču, poznat kao „izgubljeni grad Inka“, koji se nalazi u peruanskim Andima na visini od 2.430 metara, jedan je od najpoznatijih arheoloških kompleksa i jedno od sedam čuda savremenog sveta.

Na ovoj drevnoj lokaciji tokom proteklog januara sprovedeno je istraživanje pod nazivom „Analiza toka vodenog kanala Inka na osnovu 3D laserskog skeniranja zemlje i UAB modela na arheološkom nalazištu  Čačabamba“, tokom kog se došlo do veoma zanimljivih saznanja.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Mapa iz 2012. godine sa prikazom severnog dela arheološkog kompleksa Maču Pikču; Foto: Google Earth

Vodeni kompleks napravljen od kamena

Istraživanje je potom objavljeno u časopisu Journal of Archaeological Science, a sproveo ga je poljski tim naučnika koji čine Dominika Sježkovska, Bartlomiej Ćmijelevski, Kšištof Volski, Dabek Paveł, Hoze M. Bastante i Izabela Vilčinska.

Istraživanjem se došlo do saznanja o prisustvu vodenog kompleksa napravljenog od kamena, koji se nalazi na manje od osam kilometara udaljenosti od citadele Inka, odmah uz ceremonijalni centar Čačabamba, piše ArchDaily.

Istraživanje je sproveo tim naučnika iz Poljske; Foto: Dominika Sieczkowska

Istraživanjem je otkriveno desetak malih građevina koje su snabdevale vodom arheološki i ceremonijalni kompleks Čačabamba.

Zbog složenosti pristupa lokaciji istraživanje je moglo da se sprovede samo korišćenjem nove tehnologije, koja je po prvi put primenjena u ovom regionu.

Naučnici su se koristili tehnikom trodimenzionalne dokumentacije kako bi izradili hidrodinamičke proračune arheoloških ostataka. Ovo je izvedeno pomoću LiDAR sistema za skeniranje, koji radi na osnovu laserskih impulsa.

Istraživanjem je otkriveno desetak malih građevina koje su snabdevale vodom arheološki i ceremonijalni kompleks Čačabamba.

Stena oblikovana kao oltar u nalazištu Čačamba; Foto: Dominika Sieczkowska

Kupatila ceremonijalnog karaktera

Ovaj vodovodni sistem nalazi se na pretežno ravnom terenu u dolini Vilkanota u jugoistočnom Peruu, na nadmorskoj visini od 2.170 metara.

Istraživanje hidrauličkog sistema je pokazalo da je sistem činio glavni oltar i 14 okolnih kupatila i da su svi zajedno imali ceremonijalnu ulogu u skladu sa ceremonijalnim karakterom lokaliteta.

Čačabambin vodovodni sistem je, pretpostavlja se, bio posebno namenjen za izvođenje rituala pročišćenja. Vodom se napajao iz reke Urubamba, koju su Inke smatrale svetom.

Hidrodinamički proračuni izvedeni su pomoću LiDAR sistema za skeniranje; Ilustracija: Dominika Sieczkowska

Kada biste došli tamo, morali ste da svratite u Čačabambu kako biste se okupali i bili čisti, te takvi došli do Maču Pikčua.

„Samo su veoma privilegovani ljudi mogli da dođu do Maču Pikčua, jer je to bilo veoma posebno mesto. Kada biste došli tamo, morali ste da svratite u Čačabambu kako biste se okupali i bili čisti, te takvi došli do Maču Pikčua“, objasnila je Dominika Sježkovska, zamenica direktora Centra za studije Anda na Univerzitetu u Varšavi, koja je vodila ovo istraživanje.

Maču Pikču, najpoznatiji grad Inka u istoriji, ostao je fascinantan i zagonetan kompleks. Ovo novo arheološko istraživanje nam može pomoći da bolje razumemo i dublje prodremo u suštinu života u svetoj citadeli na Andima.

Detalj sa arheološkog nalazišta Čačamba; Foto: Dominika Sieczkowska

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *