Od zapuštenih mesta do ponosa kolumbijskog grada; Foto: EPM
Urbanizam

Kako je Medeljin pretvorio stare vodene rezervoare u javne parkove

Zapuštena mesta u kolumbijskom gradu, koja su neretko bila i žarišta nasilja, pretvorena su u nova javna čvorišta otvorena za sve.

Kada se razvijao master plan za sistem ulične rasvete u Medeljinu, drugom najvećem gradu u Kolumbiji, departman za arhitekturu pri javnom komunalnom preduzeću EPM analiziralo je nivo osvetljenosti u ovoj metropoli i došli su do zaključka da na mapi postoje brojna mračna „ostrva“ – mesta na kojima ne gori, takoreći, nijedna sijalica.

Analizom tih lokacija ispostavilo se da su to zapravo 144 gradska rezervoara za vodu! Ovi rezervoari prvobitno su bili izgrađeni na periferiji grada, međutim kako se grad širio oni su se našli unutar naselja. Što je najgore, ova mesta su uglavnom postala nebezbedne zone pa su ih građani izbegavali, piše ArchDaily.

Mračna „ostrva“ u gradu; Foto: EPM

Ideja je bila da nešto što je ruglo može postati mesto za ponos. Upravo su u tome i uspeli!

Tada se rodila ideja da prostor treba vratiti građanima, odnosno da nešto što je ruglo može postati mesto za ponos. Sa tom idejom izašlo se na Binale u Veneciji 2016. godine kada je tim dobio vetar u krila.

Realizacija je krenula već sledeće godine, a u prvoj fazi razvoja plana, koji je podrazumevao transformaciju ovih zona, sprovedene su analize koje su bile usmerene na upotrebljivosti zemljišta, gustini naseljenosti, potrebama lokalne zajednice, kao i geološkim ograničenjima i daljem razvoju vodovodne mreže. Nakon prve selekcije, u kojoj je odabrano 32 rezervoara, spisak je smanjen na 14 kojima je intervencija bila najpotrebnija.

Ideja je bila da se projekat razvije u saradnji sa građanima sa zajedničkim ciljem da se nešto što je nekada bilo zatvoreno i nepoznato, pretvori u nešto otvoreno i interaktivno.

Foto: EPM

Centri rekreacije i kulture

Rezultat projekta je spoj postojeće vodovodne infrastrukture sa javnim prostorom. Rezervoari za vodu su otvoreni, zidovi koji su ih okruživali su demontirani, a okolina je redizajnirana na način da se stvori funkcionalni javni prostor, na kom će se zajednica ponovo povezati. Ovi prostori postali su centri rekreacije i kulture.

Foto: EPM

Na svakoj lokaciji uređeni su sistemi staza i mobilijara kako bi prostori bili što pristupačniji za sve.

Za EPM, cilj je bio transformacija rezervoara za vodu u mesta na kojima će se ljudi okupljati i na kojima će moći da se održavaju raznovrsni događaji. Da bi to postigli posebno su razmotrili uslove razvoja i potencijal svakog rezervoara posebno. Na svakoj lokaciji uređeni su sistemi staza i mobilijara kako bi prostori bili što pristupačniji za sve.

Foto: EPM

Voda i svetlo

U finalnoj fazi istaknuti su primarni elementi projekta, a to su voda i svetlo, što nas vraća na polazište projekta koji je nastao usled analize plana rasvete za ceo grad.

Pogledajte kako to izgleda:

Foto: EPM
Foto: EPM

Za sada je 14 rezervoara pretvoreno u mesta za okupljanje i zabavu građana Medeljina.

Foto: EPM
Foto: EPM
Foto: EPM

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *