Za konkurs je opredeljen nagradni fond od 25.000 evra; Foto: Konkursna dokumentacija
Konkursi

Raspisan konkurs za idejno rešenje novog objekta u kompleksu najstarije bolnice u Crnoj Gori

Novi objekat trebalo bi da bude podignut na mestu stare Dečije bolnice u krugu bolničkog kompleksa, a rok za predaju radova je 21. januar 2024. godine.

Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Crne Gore raspisalo je međunarodni konkurs za idejno arhitektonsko rešenje bolničkog objekta u okviru kompleksa Opšte bolnice „Danilo Prvi“ na Cetinju, zvanično prve državne bolnice u ovoj nama susednoj državi.

Predmet konkursa je izbor najboljeg idejnog arhitektonskog rešenja za izgradnju bolničkog objekta na urbanističkoj parceli površine 18.254 m² – ukupna površina zahvata konkursa iznosi 2.852 m² –u zahvatu DUP-a/UP-a „Istorijsko jezgro Cetinja”, a ukupan iznos nagradnog fonda je 25.000 evra.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Izgradnja objekta završena je u maju 1873. godine; Foto: Konkursna dokumentacija

Novi objekat na mestu stare Dečije bolnice

JZU Opšta bolnica “Danilo Prvi” Cetinje ima dugu tradiciju prve crnogorske bolnice za koju je građenje objekta počelo u proleće 1872. godine, a završeno je u maju naredne godine, prema planu francuskog lekara G. Frilleya, ali počinje da služi svojoj nameni tek 1875. godine.

Ime je dobila po knjazu Danilu I Petroviću Njegošu i dograđivana je u više navrata, dok je danas zapuštena i nije u funkciji, čineći deo bolničkog kompleksa u kojem se nalaze još i Dom zdravlja, Hitna pomoć i Zavod za transfuziju krvi.

Što se tiče predmetnog objekta stare Dečije bolnice koja se nalazi u okviru kompleksa Opšte bolnice i koja je podignuta doprinosima građana Cetinja, uz kontrolu i savete najpozvanijih stručnih kadrova bivše Jugoslavije, onase takođe se nalazi u zapuštenom stanju i već više decenija nije u upotrebi.

Bolnički kompleks ima 11 organizacionih jedinica koje raspolažu sa 96 kreveta za ležeće pacijente. Odeljenje hirurgije i interno odeljenje su popunjeni u procentu od preko 90% raspoloživih kapaciteta, dok je odeljenje pedijatrije za vreme virusnih infekcija popunjeno u procentima koji takođe prelaze 90%.

„U cilju dobijanja funkcionalnog rešenja i objedinjavanja kompletne zdravstvene usluge, donet je zaključak da je najoptimalnije rešenje izgradnja objekta na mestu stare Dečije bolnice u krugu bolničkog kompleksa“ – navodi se u dokumentaciji.

Ortofoto snimak sa naznačenom granicom zahvata; Foto: Konkursna dokumentacija

Cilj konkursa

Cilj konkursa je izbor najboljeg idejnog arhitektonskog rešenja bolničkog objekta u okviru Opšte bolnice “Danilo Prvi“ na Cetinju koje će, pre svega, zadovoljiti propisane uslove i postići maksimalno usaglašavanje svih aspekata preciziranih Konkursnim zadatkom, navodi se u konkursnoj dokumentaciji.

Takođe, od učesnika se očekuje da ponude savremeno rešenje objekta, posebno uzimajući u obzir da se nalazi u zaštićenoj okolini istorijskog jezgra i kao takav ima brojna ograničenja. Objekat svojom reprezentativnošću, u smislu oblikovnosti i materijalizacije, treba da doprinese podizanju estetskih vrednosti, kako užeg, tako i šireg gradskog jezgra.

„Učesnici konkursa treba da ponude idejno rešenje konceptualnog rasporeda i komunikacija između svih traženih prostorija koje će karakterisati visoka funkcionalnost i smislenost, kako bi se stvorili prostorni uslovi za racionalizaciju i povećanje efikasnosti rada ove ustanove“ – kaže se u raspisu, te dodaje da objekat treba projektovati u skladu sa predviđenom namenom, sa izborom kvalitetnih, trajnih i inovativnih materijala koji zadovoljavaju tražene norme za ovu vrstu objekata.

Tema materijalizacije treba biti tretirana integralno sa temom oblikovanja projektovanih struktura kroz čuvanje izvorne arhitekture.

Tema materijalizacije treba biti tretirana integralno sa temom oblikovanja projektovanih struktura kroz čuvanje izvorne arhitekture, dok posebnu pažnju treba posvetiti odabiru trajnih materijala u eksterijeru kako bi se smanjili troškovi održavanja i povećala energetska efikasnost objekta.

„Objekat treba da bude reprezentativno zdanje, u skladu sa funkcijom koja prati ovakvu instituciju, što se može postići kako spoljnim izgledom, tako i kroz funkcionalno rešenje i sam utisak koji bi ostavio unutrašnji prostor. Unutrašnji prostor prevashodno mora da obezbedi sve tražene prostorne sadržaje neophodne za funkcionalan rad bolnice, raspoređene u okviru objekta“ – kaže se u dokumentaciji.

Prilikom projektovanja, navodi se na kraju, potrebno je voditi računa o adekvatnoj orijentaciji prostorija, u skladu sa namenom, odnosno zonama, kako bi se obezbedila dovoljna provetrenost i osunčanost prostorija.

Nagradni fond

 • Prva nagrada: 12.000 evra
 • Druga nagrada: 7.000 evra
 • Treća nagrada: 3.000 evra
 • Tri otkupa od po 1.000 evra

Članovi konkursnog žirija

 • Vladan Stevović, M.Arch. – glavni državni arhitekta u Ministarstvu prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Crne Gore (predsednik žirija)
 • Marija Mrvaljević, dipl.inž.arh.  – glavna gradska arhitektica Prijestonice Cetinje (stručna članica)
 • dr Ivan Ivanović, specijalista pedijatar – direktor Opšte bolnice “Danilo Prvi” na Cetinju (stručni član)
 • Slađana Milivojević, dipl.inž.arh. – arhitektonski biro “Dva Studio“ (stručna članica)
 • prof. dr Maja Milić Aleksić – vanredni profesor na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci (stručna članica)
 • dr Dragan Komatina, dipl.inž.arh. – vanredni profesor na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Podgorci, predstavnik Inženjerske komore Crne Gore (stručni član)
 • Balša Perović – direktor Uprave za zaštitu kulturnih dobara (član)

Konkursni rokovi

Konkurs je otvoren od četvrtka, 9. novembra 2023. godine.

Rok za predaju radova je 23.59 h, nedelja, 21. januar 2024. godine.

Rezultati konkursa biće objavljeni do petka, 23. februara 2024. godine.

Svi učesnici mogu postaviti pitanja u vezi sa konkursom do petka, 24. novembra 2023. godine, nakon čega će sva pristigla pitanja i odgovori biti objavljeni na internet stranici www.arhitecturalcompetitions.me do utorka 12. decembra 2023. godine. Pitanja se šalju na adresu: [email protected]

Raspisivač konkursa će nakon donošenja odluke žirija i predaje završnog izveštaja žirija objaviti rezultate konkursa na zvaničnoj internet stranici konkursa, gde možete preuzeti i kompletnu konkursnu dokumentaciju.

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *