Pobedničko rešenje beogradskog Spring Studija; Vizuelizacija: Spring Studio
Konkursi

Odabrano pobedničko rešenje za Memorijalni centar žrtava Racije u Novom Sadu

Pogledajte kako izgleda najbolji konkursni rad za Memorijalni centar u blizini Mosta slobode i Kreativnog distrikta u Novom Sadu. 

Na urbanističko-arhitektonskom konkursu za idejno rešenje kompleksa memorijalnog centra žrtava zloglasne Racije u Bačkoj 1942. godine, koji je početkom avgusta raspisala Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, izabran je rad autorskog tima Spring Studio iz Beograda.

Autorski tim čine Maja Dragišić, dia, Milan Božić, dia, Milica Milosavljević, mia i Divna Babović, dipa, sa projektantskim timom u sastavu Katarina Crljenica, dia, Aleksandar Bojanić, dia i Tamara Koneska, mia.

Bez prve nagrade

Stručni žiri koji su činili arhitekte, istoričari, predstavnici Eparhije bačke i Jevrejske opštine doneo je odluku da se prva nagrada ne dodeli, te je pobednicima pripala druga nagrada u iznosu 1.410.000 dinara, a dodeljene su i tri jednakovredne treće nagrade u vrednosti od po 700.000 dinara.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Šetalište u okviru memorijalnog kompleksa; Vizuelizacija: Spring Studio

Uz dorade do konačne realizacije

Prema mišljenju žirija, drugonagrađeno rešenje se jasno izdvaja kao najpromišljenije i kvalitativno najuspešnije.

„Nedvosmisleni stav žirija je da ovo rešenje zaslužuje dalju pažnju, kao i da, uz pojedine dorade na osnovu smernica datih u obrazloženju, treba da uđe u proces daljeg razvoja i konačne realizacije“ – kaže žiri.

Žiri smatra i da je rešenje potrebno prilagoditi u smislu komunikativnosti, eksplicitnosti i načina isticanja simbola stradalničkih naroda, pri čemu će koncepcijski stav autorskog tima, koji u fokus stavlja čoveka i ljudskost, biti sačuvan.

Žiri smatra da autori i autorke na savremen način sagledavaju prostor memorijalnog kompleksa i njegov specifičan kontekst.

Osim toga, navodi se, skrenuta je pažnja da je neophodno preciznije ustanoviti potrebe modifikacije terena, kao i mogućnost da se postojeći parking uz Distrikt transformiše u javni prostor, odnosno trg, kojim bi se susedni sadržaji „objedinili“.

Žiri smatra da autori i autorke na savremen način sagledavaju prostor memorijalnog kompleksa i njegov specifičan kontekst, kao i da su, uzimajući u obzir višeznačnost, osetljivost i značaj teme, vešto i racionalno odgovorili na konkursni zadatak.

Rešenje Spring Studija se jasno izdvaja kao najpromišljenije i kvalitativno najuspešnije; Vizuelizacija: Spring Studio

Dr Vladan Đokić na čelu žirija

Žirijem koji je odlučivao o pobedničkom urbanističko-arhitektonskom rešenju predsedavao je dr Vladan Đokić. Profesoru beogradskog Arhitektonskog fakulteta u odluci su pomogli i akademik Branislav Mitrović, doktorka umetnosti i diplomirana arhitektkinja Monika Bilbija, kao i arhitekte Dušan Miladinović i Dušan Stevanović.

Stručni žiri činili su i istoričari dr Gordana Petković i Petar Đurđev, kao i predstavnici Eparhije bačke i Jevrejske opštine, protojerej Vladan D. Simić i Ladislav Trajer.

Tim za dalju koordinaciju aktivnosti na projektu budućeg Memorijalnog centra Grad Novi Sad je formirao u saradnji s Eparhijom bačkom i Fondacijom „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“.

Unutrašnjost memorijalnog kompleksa; Vizuelizacia: Spring Studio

Čitav Memorijalni park zamišljen je kao logičan nastavak ekološkog koridora Dunava i Limanskog parka.

U okviru kompleksa Memorijalnog centra, smeštenog u prostoru Kreativnog distrikta, planiraju se tri prostorno-programske celine – objekat Memorijalnog centra, Memorijalni park, kao i prateće uređenje parterne i saobraćajne površine, navedeno je u konkursnom zadatku.

Čitav Memorijalni park zamišljen je kao logičan nastavak ekološkog koridora Dunava i Limanskog parka, te treba da bude pejzažno oblikovan kao prvi nivo ulaska u tiho mesto sećanja, dok je objekte trebalo oblikovati kao land art koji je integralni deo topografije parka.

Više detalja i obrazloženje o rezultatu urbanističko-arhitektonskog konkursa, kao i imena dobitnika i dobitnica tri treće nagrade možete pročitati ovde.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

7 komentara

 1. Marko

  A kome sad ovo treba?
  Zar nije dovoljan Kej Žrtava racije? Sada kad su odnosi sa Madjarskom nikad bolji guramo im prst u oko. Ako popovi imaju višak para neka prave kuće za ljude bez krova nad glavom.Ovako će okaditi jos nesto sto ce biti na Tv 1 x godišnje

  1. miki

   kao prvo odakle ti info da su odosi srbije i mađarske „nikad bolji“? izvoli pa pogledaj šta mađari misle u anketi o susedima, pa i srbima za koje smatraju da imaju najgori odnos od svih suseda , podaci mađarskog Nézőpont Instituta, kao drugo koja je to vojvođanska sirotinja kad se toliko gradi po novom sadu evo pogledaj na ovom portalu prethodni post pa sam postavi pitanje sebi ko kupuje te stanove po novom sadu i za koga se gradi?

  2. Dusan

   > Sada kad su odnosi sa Madjarskom nikad bolji guramo im prst u oko.

   Izrael sledece godine otvara muzej posvecenim jevrejskim borcima u Drugom svetskom ratu. Nemacka i Izrael su u izuzetnim diplomatskim odnosima, iako animozitet naravno postoji.

   Orban se ove godine slikao sa velikomadjarskim transparentom, i pokusava da poturi sumnjivi spomenik na Limanu. Podsecanje na novosadsku raciju je nikad potrebnije, jer ocigledno da bledi secanje na najruzniji dan u poslednjem veku u Novom Sadu.

   Madjari svakako da nemaju veze sa dogadajajima iz tog perioda i ne treba danasnje Madjare poistovecivati sa okupatorima iz tog perioda. Nisam stekao utisak da u Novom Sadu iko zeli da ovaj centar tako protumaci.

  3. cigla i malter

   Kome treba? Pa svim nedužnim žrtvama,ako ne poštujemo sami sebe,niko nas neće poštovati…

  4. Milos

   Koga briga za odnose sada!? Na nama je da cuvamo uspemenu na zrtve madjarskog terora nad civilima koji su stradali samo zato sto su Srbi ili Jevreji. Ne samo onim ubijenim i bacenim u Dunav, vec i onim odvedenim u zarobljenistco, kao sto je bio i moj deda. Jedino sto ideja be lici ni na sta, to treba da bude svetiliste, gde bi se molili za spas dusa palih neduznih zrtava uod madjarskog fasizma. Treba da pogledaju kako je uradjeno u Dahau a ne da prave kafic, s obzirom da prostor iznutra izgleda kao kafic.

 2. Milos

  @Dusan

  Nije dan, vec dane i ne samo u Novom Sadu, cec u vise mesta sirom Backe.

 3. Mile

  SNS „Dr.Plagijatori“, sa plagiranja diploma doktorata, počeli da plagiraju i Istoriju! Da se razumemo, Novosađani/Vojvođani/Građani Srbije, već imaju spomenik Žrtvama Racije na Keju! Ko je sad taj „Pametnjaković“?! Kome je na um pala ideja da se „sprda“ da Istorijom i njenim Žrtvama, kao i njihovim potomcima! Bruka i Sramota!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *